Za jiných okolností by byla na místě rezignace Havlíčka, řekl Fiala ohledně energetické krize

Šéf koalice SPOLU a ODS Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce

Šéf koalice SPOLU a ODS Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce Zdroj: Reprofoto ČT24

Lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro Blesk (10. 10. 2021)
Lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro Blesk (10. 10. 2021)
Lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro Blesk (10. 10. 2021)
Lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro Blesk (10. 10. 2021)
První setkání koalic o sestavování vlády a Sněmovny: Předseda ODS Petr Fiala a předseda STAN Vít Rakušan (13.10.2021)
8
Fotogalerie

Ukončení činnosti několika dodavatelů energií považuje adept na premiéra Petr Fiala (ODS) za selhání ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Za jiných okolností by podle něj byla namístě rezignace ministra Karla Havlíčka (za ANO). Momentálně je ale hlavní pomoci lidem, kteří dodavatele energie ztratili. Snížení DPH, které navrhuje dosavadní premiér Andrej Babiš (ANO), nepovažuje za nejlepší cestu. Fiala to v neděli řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. 

Politická odpovědnost v problému konce několika dodavatelů energií podle Fialy nepochybně je. V případě, že by nebylo po volbách, měl by podle něj šéf MPO Havlíček rezignovat. V současné situaci podle něj musí MPO a ERÚ poskytovat lidem dobré a rychlé informace, což se neděje. "Lidé jsou vyděšeni, neví si s tím rady, dívají se v médiích na katastrofické zprávy," uvedl. Fiala úřady vyzval, aby spotřebitelům poskytly konkrétní návody. Změny v personálním obsazení ERÚ nechtěl Fiala zatím komentovat, povede se podle něj o všem diskuse v koalici.

ERÚ dnes oznámil, že vyzval všech 434 licencovaných dodavatelů energií k zaslání dokladů, že mají zajištěný dostatek energie odpovídající závazkům, které mají vůči spotřebitelům i podnikům. Informaci mají zaslat do konce října. Prověření zahájil úřad podle Fialy pozdě.

"Čeká nás těžký rok a určitě těžká zima," řekl dále Fiala. Doplnil, že to, jak současná vláda hospodaří a kam nechala dojít ceny energií, není vůbec dobré. Signály, že jsou v ČR distributoři energií, kteří mají problémy, tu podle něj byly několik týdnů.

Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na nulu, které Babiš plánuje, se podle Fialy nemůže současné vládě podařit zavést. Nemá informace, že už by o tom jednala s Evropskou unií. Není to podle něj ani správná cesta. Týkalo by se to i lidí, kteří mají zafixovanou cenu energií a úlevu nepotřebují. Navíc by se DPH někdy znovu muselo zvýšit a jednalo by se o skokový nárůst.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

"Naši experti už na tom (řešení) pracují. Chceme udělat řešení jak krátkodobé, tak v nějakém dlouhodobějším horizontu," uvedl dále Fiala. Krátkodobě prostřednictvím příspěvku na bydlení by bylo možné pomoci těm neohroženějším skupinám a v dalším období by bylo třeba lidi motivovat k instalaci solárních panelů, zateplení domů a vytvoření správného energetického mixu.

Pro Českou republika je podle Fialy naprosto nezbytné budování jádra. V souvislosti s Jadernou elektrárnou Dukovany je potřeba podle něj mít na paměti, že se mluví sice o stavbě nových bloků, ale jedná se o náhradu stávajících, které skončí. "Musíme pohnout kupředu nejen tendr, ale i tu notifikaci, to vyjednávání v Bruselu, abychom to vůbec stihli. Nemůžeme si dovolit být bez jádra," dodal Fiala.