Čínská státní banka je v Itálii podezřelá z praní špinavých peněz

Italská prokuratura hodlá obvinit skupinu téměř tří set lidí a čínskou státní banku z rozsáhlého praní špinavých peněz. Oznámila to italská agentura ANSA. Mezi podezřelými jsou čtyři vysoce postavení manažeři italské odbočky Bank of China, jednoho z pěti největších čínských bankovních ústavů, který je ve vlastnictví státu.

Obvinění má být založeno na vyšetřování policie ve Florencii, která se údajně dostala na stopu 4,5 miliardy eur (123 miliard korun) získaných z vydírání, prostituce, otrocké práce a daňových úniků. Peníze byly během čtyř let posupně odesílány do Číny prostřednictvím peněžních převodů přes Bank of China.

Italské úřady se podle ANSA pokoušely požádat Čínu o právní pomoc, ale žádost zůstala bez odpovědi. V okamžiku, kdy peníze opustily Itálii, slehla se po nich zem, napsala italská agentura. Žádost o stíhání musí posoudit italský soud, což může trvat i několik měsíců. Prokuratura čínskou banku podezírá, že o podvodných transakcích neinformovala úřady. K bankovním operacím docházelo v letech 2007-10.