Čínské firmy budou chtít využít krize v Řecku, plánují tu investovat

Řecko

Řecko

Dluhová krize v Řecku přináší čínským podnikům dobrou příležitost k investicím v této zemi, která v rámci úsporných opatření privatizuje státní majetek. Uvedl to čínský velvyslanec v Řecku Luo Lin-čchüan.

„Řecko potřebuje strukturální a privatizační reformy. Některá dopravní, energetická, vodárenská a další základní zařízení budou postupně otevřena nabídkám zahraničních společností,“ řekl velvyslanec. „Jsou to projekty, ve kterých jsou čínské firmy docela dobré,“ dodal.

Podle podmínek finanční pomoci má Řecko do roku 2015 privatizací státních podniků a dalších aktiv získat 50 miliard eur (1,2 bilionu korun). Řada evropských bankéřů se ale podle agentury Reuters obává, že privatizační plán je příliš ambiciózní a že bude čelit byrokratickým překážkám.

Představitelé zemí eurozóny se na čtvrtečním mimořádném summitu dohodli na druhém záchranném balíku pro Řecko v celkovém objemu 109 miliard eur (2,7 bilionu korun), do kterého se zapojí i soukromý sektor. Státy eurozóny a Mezinárodní měnový fond (MMF) už loni Řekům slíbily celkem 110 miliard eur na tři roky.

Guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan o víkendu uvedl, že Čína dohodu eurozóny o nové pomoci pro Řecko vítá. Dodal, že Čína bude mít vždy důvěru v eurozónu i v její měnu.