Čínské úřady uvěznily dalšího disidenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

K deseti letům za podvracení státu odsoudil dnes soud v Kuej-jangu na jihozápadě Číny disidenta Čchen Siho. Zahraničním novinářům to oznámila jeho manželka. Jde o největší trest pro čínského opozičníka od odsouzení nositele Nobelovy ceny Liou Siao-poa před dvěma lety.

Čchen podle soudu „podněcoval k podvracení státní moci“ a přísný trest si „jako recidivista“ zasloužil, řekla agentuře Reuters žena odsouzeného Čang Čchün-süan. Čchen trvá na své nevině, odvolání ale nepodal, protože nevěří v jeho úspěch.

Sedmapadesátiletý Čchen Si byl odsouzen za zveřejnění 36 esejí kritických vůči vládnoucí komunistické straně. Své texty zveřejnil na čínských webových serverech umístěných v zahraničí. V minulosti si už odpykal tříletý trest za podporu prodemokratického hnutí z roku 1989.

Trest pro Čchena Sia byl vyhlášen krátce po odsouzení dalšího čínského disidenta Čchen Weje v provincii S'-čchuan v jihozápadní Číně. Ten dostal devítiletý trest ze obdobné obvinění. Oba muži mají stejné příjmení, ale nejsou příbuzní.

Liou Siao-po, který loni obdržel Nobelovu cenu za mír, byl v prosinci 2009 odsouzen za podvracení státu na jedenáct let.