Čínský kapitál se rozlévá po světě: do JAR přiteče skoro 24 miliard

čínská měna Jüan

čínská měna Jüan Zdroj: ctk/AP

Firmy z Číny a Jihoafrické republiky podepsaly 23 dohod v celkové hodnotě 930 milionů dolarů (23,7 miliardy korun) před chystanou návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v této zemi příští týden. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média.

Dohody se týkají mimo jiné oblasti ocelářství, energetiky, farmaceutického průmyslu, ovocnářství, vinařství a textilního průmyslu. Pod dohodami jsou podepsány čínské firmy Sinosteel, Sinochem Group, China Chengtong a 15 dalších společností z Číny, jakož i asi 50 jihoafrických firem.

Čínský prezident při své cestě do nerostně bohaté Afriky navštíví počátkem prosince Zimbabwe a Jihoafrickou republiku, kde bude jednat s tamním prezidentem Jacobem Zumou a zúčastní se dvoudenního summitu Čína-Afrika v Johannesburgu.

Zatímco africké země kupují ve velkém levné čínské výrobky, Čína získává z Afriky především nerostné suroviny jako měď nebo uran.Podle agentury Nová Čína obchod Číny a africkými zeměmi v roce 2014 dosahoval 220 miliard dolarů.