Čínský průmysl rostl v dubnu nejrychleji za více než rok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čínský průmysl během dubna zrychlil růst, který byl nejvýraznější za více než rok. Ukázal to index nákupních manažerů, který sestavuje Čínská federace logistiky a nákupu. Hodnota indexu vystoupila na 53,3 bodu, zatímco o měsíc dříve byla o dvě desetiny bodu nižší. Data naznačují, že čínská ekonomika v prvním čtvrtletí zřejmě už našla dno.

Zpracovatelský sektor je pro Čínu stále ještě zásadní, na rozdíl od většiny vyspělých zemí, kde jsou motorem hospodářského růstu služby. Dubnový růst indexu byl o trochu nižší, než čekali analytici. Ti v průměru odhadovali, že index vystoupí na 53,6 bodu. S problémy se stále potýkají hlavně menší podniky.

Pokud je index nad 50 body, signalizuje to růst aktivity. Pokud by klesl pod 50 bodů, znamenalo by to, že aktivita klesá.

Dílčí index výroby vzrostl na 57,2 bodu, zatímco v březnu byl na 55,2 bodu. Statistický úřad nicméně uvedl, že řada důležitých průmyslových segmentů zůstává v útlumu, a jejich index je tedy pod 50 body. Patří sem například chemický průmysl, výroba strojních zařízení, zpracování ropy či výroba automobilů.

Ekonom finančního ústavu Bank of America-Merrill Lynch Tching Lu řekl, že za růstem hlavního indexu aktivity může být obnova zásob po zimě. Po korupčním skandálu na ministerstvu železnic a po byrokratických změnách na úrovni provinčních vlád se zotavují investice do infrastruktury,

Index nových exportních zakázek vzrostl na 52,2 bodu, zatímco v březnu byl na 51,9 bodu. Dílčí index všech nových zakázek nicméně klesl na 54,5 z březnových 55,1 bodu, což signalizuje, že objem nových zakázek na domácím trhu je pořád ještě slabší.