Clegg chce více zdanit nejbohatší Brity

Londýn - ilustrační foto

Londýn - ilustrační foto

Britský místopředseda vlády Nick Clegg se opět pouští do vnitrokoaličního boje. Poté, co se liberálním demokratům ve vládě nepodařilo prosadit reformu Sněmovny lordů, přišli s návrhem, který je pro konzervativce ještě citlivější. V rámci udržení sociálního smíru navrhují uvalit na nejbohatší mimořádnou daň. Ministr financí George Osborne z řad toryů míní, že by plán mohl ohrozit oživení ekonomiky.

„Pokud Francouzi zavedou 75procentní daňovou sazbu (pro bohaté), rozvineme červený koberec a uvítáme francouzské byznysmeny v Británii. Mohou platit daně tady, a přispívat tak na naše zdravotnictví, školství a všechno ostatní,“ prohlašoval počátkem léta premiér David Cameron.

Necelé tři měsíce poté Osborne varuje, že by Británii mohli bohatí obchodníci, důležití pro zotavení hospodářství, spíše opustit. Jeho koaliční partner Clegg se u francouzského prezidenta Françoise Hollanda inspiroval. „Jestliže chceme zůstat soudržnou a prosperující společností, lidé se značným osobním majetkem musí přijít se zvláštním příspěvkem,“ prohlásil Clegg. Neuvedl ale, jak vysoký by měl být a jakou formu by měl mít.

Přední konzervativní poslanec Bernard Jenkin označil plán za „politiku zla“ a varoval před populismem. „Řekl bych, že většina bohatých už přispívá daleko víc než ostatní lidé,“ uvedl. Připomněl, že vláda na jaře s kývnutím vicepremiéra schválila snížení horní daňové sazby z 50 procent na 45.

Kabinet se rozhodl na základě studie, podle níž vysoká sazba přinesla mnohem nižší výnosy, než labouristická vláda při jejím zavádění čekala. Na předchozí souhlas liberálního demokrata upozorňují i opoziční labouristé. „Nick Clegg si zase jednou dělá z Britů blázny. Mluví o dani pro nejbohatší, ale hlasoval pro snížení daní pro milionáře v Osbornově rozpočtu,“ podotkl zástupce strany Chris Leslie.

Britská ekonomika se dále propadla do hlubší recese, pomůže Olympiáda v Londýně?

Média podotýkají, že za náhlou Cleggovou aktivitou může být blížící se stranická konference, před kterou by si rád napravil reputaci poznamenanou prohranou reformou horní komory parlamentu.