Členy španělské vládní strany čeká soud kvůli korupčnímu skandálu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Penn State via Flickr

Před soudem ve Španělsku stane 40 členů vládní Lidové strany a několik prominentních podnikatelů obviněných z úplatkářství a zpronevěry. Jde o největší korupční skandál v zemi od konce Frankova režimu. Škoda způsobená státní pokladně je odhadována na 449 milionů eur (přes 12 miliard korun), uvedl španělský list El País.

Mezi obviněnými je mimo jiné exministryně zdravotnictví a tři bývalí pokladníci Lidové strany, uvedla agentura AFP. Podle madridského soudce Pabla Ruze, který po pětiletém vyšetřování rozhodl v pátek o konání procesu, se obvinění dopustili během let 1999 až 2005 celkem dvanácti trestných činů, od zpronevěry, úplatkářství, praní špinavých peněz po falšování dokumentů.

Aféra se týká úplatků, které prý politici dostávali výměnou za kontrakty v Madridu, městech Pozuelo a Majadohanda a lázních Estepona.

Takzvaná aféra Gürtel poškozuje Lidovou stranu, která je u moci od roku 2011. V květnu se totiž budou na některých místech Španělska konat regionální volby a na konci roku parlamentní volby. Strana paradoxně postavila kampaň nejen na problematice nezaměstnanosti, ale také právě na boji proti korupci.

Španělská ministryně zdravotnictví odstoupila kvůli korupci