Čokoládový král Porošenko nejspíš bude prezidentem Ukrajiny

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Po sečtení téměř 60 procent volebních lístků odevzdaných v nedělních prezidentských volbách na Ukrajině má podnikatel a politik Petro Porošenko 53,7 procenta hlasů a míří k vítězství. Oligarcha, který se již v neděli na základě povolebních průzkumů prohlásil za vítěze voleb, si udržuje velký náskok před expremiérkou Julijí Tymošenkovou, která dostala kolem 13 procent hlasů.

Předběžné výsledky z části volebních místností se přibližně shodují s nedělními průzkumy, které dávaly Porošenkovi téměř 56procentní podporu voličů. Osmačtyřicetiletý Porošenko již v neděli za svůj hlavní cíl označil ukončení „chaosu a války“ vyvolané proruskými povstalci na východě země. S tímto cílem se prý vypraví do separatistických východoukrajinských regionů.

Výsledky podle ukrajinských médií jasně naznačují, že druhé kolo plánované původně na 15. června nebude zřejmě zapotřebí. „Pro zemi to je dobrá zpráva, Ukrajina bude ušetřena tří týdnů volebního souboje mezi Porošenkem a Tymošenkovou,“ napsal list Segodňa. Značné prostředky ušetří i poloprázdná ukrajinská státní pokladna.

Rusko je podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova připraveno k dialogu s pravděpodobným vítězem ukrajinských prezidentských voleb Petrem Porošenkem. Moskva podle Lavrova volby respektuje, Kyjev by ale neměl stupňovat operaci proti povstalcům. Porošenko v Kyjevě oznámil, že by se chtěl s ruským vedením sejít v první polovině června. Stabilizace situace na východě Ukrajiny podle něj není bez Moskvy možná.

Východ volby bojkotoval

Na předběžné výsledky dnes zareagovali povstalci z východu Ukrajiny, kteří volby bojkotovali a ochromili zhruba čtyři pětiny volebních okrsků v Doněcké a Luhanské oblasti. Šéf samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin dnes v oblasti vyhlásil „výjimečný stav“ a za prvořadý úkol označil „vyčištění republiky od cizích vojsk“.

Pušilin komentoval záměr Porošenka navštívit v dohledné době Donbas, kde chce podle agentury Unian zorganizovat i svou inauguraci. „Dialog Doněcké republiky s Kyjevem je možný jen přes prostředníky. Jsme připraveni k výměně zajatců a k diskusi o odchodu ukrajinských vojsk,“ řekl Pušilin.

„Když někoho zvolí prezidentem, obvykle oznámí jméno země, kterou navštíví jako první. Tak se stavíme k prohlášení Porošenka o jeho cestě na Donbas,“ zdůraznil povstalecký vůdce.

Petro Porošenko
Majitel cukrovinek Roshen Petro Porošenko je známý svým proevropským kurzem. Byznysmen je v politice zběhlý pragmatik, který v očích mnoha Ukrajinců představuje cestu z krize a naději na sjednocení země. Je si vědom toho, že z dlouhodobého hlediska Kyjev musí s Moskvou vyjít. „Bez přímého dialogu s Ruskem nebude možné zajistit bezpečnost,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Washington Post.