Čokoládový magnát Porošenko představuje naději na sjednocení Ukrajiny

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: Michal Jozefaciuk, Senat Rzeczypospolitej Polskiej

Pokud se v současném napětí podaří na Ukrajině 25. května uspořádat prezidentské volby, stane se hlavou státu s velkou pravděpodobností čokoládový magnát Petro Porošenko. Jeho náskok je dlouhodobě stabilní. Přes neustálá tvrzení Moskvy, že se v Kyjevě dostali k moci fašisté, jsou kandidáti krajní pravice podle průzkumů úplnými outsidery.

Majitel cukrovinek Roshen Porošenko, známý svým proevropským kurzem má podle aktuálního sociologického šetření Centra Razumkova podporu 47 procent rozhodnutých voličů. Pro jeho hlavní rivalku, expremiérku Juliji Tymošenkovou, by hlasovalo patnáct procent z těch, kteří se chystají k volbám. Třetí je někdejší neúspěšný prezidentský kandidát a Serhij Tihipko. Ve druhém kole by podle průzkumů Porošenko porazil všechny protivníky.

Byznysmen je v politice zběhlý pragmatik, který v očích mnoha Ukrajinců představuje cestu z krize a naději na sjednocení země. Je si vědom toho, že z dlouhodobého hlediska Kyjev musí s Moskvou vyjít. „Bez přímého dialogu s Ruskem nebude možné zajistit bezpečnost,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Washington Post. Regionům nabízí jazykovou svobodu a finanční autonomii. „Jen obrana a bezpečnost — vojsko a policie — budou kontrolovány z centra,“ slibuje jim.

Oponentka Tymošenková

Známá bojovnice Tymošenková se ale nehodlá jen tak vzdát. Nedávno si postěžovala, že ji lidé z Porošenkova okolí neustále doporučují, aby svoji kandidaturu stáhla. Podle ní to znamená, že průzkumy nemusí odpovídat realitě. Za odstoupení jí byla údajně nabídnuta funkce premiérky. „Já se nikdy nebudu za žádné výhody stahovat ve prospěch oligarchů,“ vzkázala Tymošenková.

Co platí v ostatních regionech, neplatí v odbojném Donbasu, kde by Porošenko nebodoval. K volbách tam chce dorazit 22 procent obyvatel, další pětina o tom vážně uvažuje. Šedesát procent lidí neprozradilo svého favorita nebo zatím neví, koho volit. Favoritem klání v oblasti je kandidát Strany regionů Mychajlo Dobkin, který se „proslavil“ útěkem do Ruska po pádu režimu Viktora Janukovyče.

Dobkin nedávno pohrozil, že se z klání stáhne. Další „proruský“ kandidát Oleh Carov odstoupil z boje s tím, že nemá v médiích prostor prezentovat názory východu ostatním obyvatelům Ukrajiny.
Kandidáti, kteří vyznávají radikálně odlišné názory, si v průzkumech dlouhodobě stojí špatně. Šéfa nacionalistické Svobody Oleha Ťahnyboka se chystají volit necelá tři procenta lidí. Kandidát Pravého sektoru Dmytro Jaroš patrně dostane zhruba procento hlasů.