Další kostlivci v Řecku: nejdřív mrtví důchodci, teď falešní slepci

Řecko (ilustrační foto)

Řecko (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Po falešných důchodcích, kteří neoprávněně pobírali penzi, padají na řecké kontrolory další kostlivci ze skříní. Při auditech výplat penzí se ukázalo, že až destina důchodů je podezřelých - vedeny jsou totiž na neúplné nebo špatné údaje. Úřady proto nyní celý systém výplat důchodů prověří znovu. Uvedl to německý server Spiegel.

Řecká kontrola výplat důchodů se zdá být skutečně sisyfovským úkolem. Poté, co vláda na jaře zastavila výplatu 200 tisíc podezřelých důchodů, objevují úředníci další neoprávněné platby. Úřady proto začnou s kontrolou účtů u penzijních fondů.

Nově se zaměří mimo jiné i na „údajně nevidomé“. Je totiž důvodné podezření, že právě pomoc pro nevidomé masivně zneužívají obyvatelé ostrovů Chios a Zakynthos ve východním Středomoří, píše Spiegel Online.

Ministerstvo práce a sociálních věcí musí do do 17. srpna předložit vládě podrobné seznamy důchodů, o jejichž oprávněnosti je možné pochybovat. V dubnu bylo například zjištěno, že mnoho rodin získává finanční výhody, i když skuteční příjemci dávek jsou dávno mrtví.

Státní zástupci již začínají stíhat důchodové podvodníky v celém Řecku. Před soud mají být postaveni nejen ti, kteří štědrý důchodový systém zneužívali, ale i lékaři a úředníci, kteří žadatelům o dávky vydávali nepravdivá doporučení.