Další rána pro Al-Káidu. USA údajně zabily dvojku organizace Rahmána

Al-Káida Attíju Abdara Rahmána

Al-Káida Attíju Abdara Rahmána

USA při pondělním úderu v pákistánském Vazíristánu zabily dvojku teroristické sítě Al-Káida Attíju Abdara Rahmána. Dnes o tom informovala agentura AP s odvoláním na vysokého představitele americké vlády. Po květnové smrti šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina, kterého zabilo americké speciální komando v jeho sídle v pákistánském Abbottábádu, to pro tuto teroristickou síť znamená další tvrdou ránu, uvedla AP.

Citovaný zdroj nesdělil, jak byl Rahmán zabit. V den jeho smrti ale podle všeho americký bezpilotní letoun podnikl ve Vazíristánu nálet. Takovéto údery USA využívají k zabíjení teroristů v nepřístupných horských oblastech na afghánsko-pákistánském pomezí.

Rahmán byl bin Ládinovým blízkým důvěrníkem a v minulosti působil jako jeho emisar v Íránu. Narodil se v Libyi a k bin Ládinovi se připojil ještě jako teenager, aby bojoval proti sovětské invazi do Afghánistánu.

Rahmánovo jméno nikdy nebylo v zahraničí známo podobně jako bin Ládinovo nebo jeho nástupce Ajmána Zavahrího. Byl nicméně považován za důležitou osobu teroristické sítě, protože mu bin Ládin svěřil kontrolu nad každodenními operacemi. O Rahmánově vlivu na Al-Káidu získali Američané důkazy při razii v bin Ládinově sídle.

USA využívají chaosu ve vedení Al-Káidy

Po bin Ládinově smrti protiterorističtí činitelé doufali, že se jim podaří využít nejasnosti a nesouladu ve vedení Al-Káidy. Čím více je totiž struktura sítě nejasná, tím obtížnější je pro teroristy jednat v utajení a připravovat útoky. Zavahrí sice stojí v čele Al-Káidy, ale je považován za osobu, která postrádá bin Ládinovo charisma a schopnosti podnítit různorodou činnost organizace.

„Zavahrí potřeboval Attíjovy zkušenosti a kontakty, aby mu pomohly vést Al-Káidu,“ citovala AP nejmenovaného představitele americké vlády. Dodal, že pro Zavahrího bude nyní obtížnější kontrolovat slábnoucí Al-Káidu.

Rahmán byl v minulosti již jednou považován za mrtvého. Loni se objevily zprávy, že zahynul při náletu bezpilotních strojů v Pákistánu. Informace podle DPA pocházely od pákistánských tajných služeb. USA a ani Al-Káida jeho smrt tehdy nepotvrdily.