Další rána: Slovensko zakázalo dovoz a prodej českého alkoholu

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Slovensko v reakci na sérii otrav metanolem v Česku zakáže dovoz a prodej alkoholu z Česka. Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek řekl, že toto opatření by mělo vstoupit v platnost dnes v 17 hodin. Zákaz prodeje alkoholických nápojů dovezených z Česka s výjimkou piva a vína už od neděle zavedlo Polsko.

Na rozdíl od Polska je slovenský trh pro tuzemské producenty výrazně důležitější. Například dvojka mezi likérkami, společnost Granette/Starorežná, na Slovensko vyváží desetinu své produkce.

„Denně přijdeme o stovky tisíc korun na tržbách, nehovořím o poškození dobrého jména značek a ztrát pozic u zákazníků,“ řekl serveru E15.cz v reakci na krok slovenské vlády ředitel likérky Pavel Kadlec.

Kroky a obavy Slovenska i Polska na jednu stranu chápe. „Na druhé straně budeme hledat cestu s právníky a Unii výrobců a distributorů lihovin, jak to zvrátit,“ podotkl. O konkrétní podobě je ale zatím předčasné hovořit.

Jednička na tuzemském trhu, Stock Plzeň-Božkov považuje zákaz dovozu českých lihovin na Slovensko za neadekvátní současné situaci. „Případy podezření na otravu metylalkoholem na Slovensku se týkaly konzumace lihovin nakoupených přes internet. Obáváme se, že slovenské státní orgány podlehly tlaku slovenských lihovarníků a výrobců lihovin, kteří se báli výraznějších dovozů poctivých českých výrobců na slovenský trh poté, co byla v Česku zavedena prohibiční opatření,“ řekl E15.cz v první reakci mediální zástupce Stocku Plzeň Jiří Janoušek.

Becherovka: Budeme si stěžovat v Bruselu

Společnost Jan Becher-Karlovarská Becherovka vyváží na Slovensko asi třetinu ze svého exportu. „Finanční ztráty budou značné, nicméně zatím se nedají vyčíslit vzhledem k rychlému vývoji událostí,“ uvedl generální ředitel firmy Anthony Schofield. Firma zatím neví přesně, jak bude zákaz definován a čeká na znění oficiální vyhlášky slovenského ministerstva zdravotnictví, která by měla být zveřejněna právě v 17 hodin. „Podnikáme kroky k tomu, aby česká vláda urychleně omezila zákaz prodeje alkoholu a zároveň potvrdila důvěryhodnost legálních a renomovaných výrobců a jejich produktů,“ dodal k možnosti, jak se proti zákazům ze strany Slovenska a Polska bránit.

Becherovka bude pomoc při obraně jejích zájmů hledat u Evropské komise. „Vzhledem k tomu, že tato situace vážně ohrožuje export a poškozuje pověst ČR v zahraničí, obrátili jsme se prostřednictvím Evropské konfederace výrobců lihovin CEPS na zástupce Evropské komise s cílem posouzení tohoto kroku a zavedení opatření vedoucích ke zmírnění celoplošného zákazu prodeje lihovin,“ podotkl Schofield.

Jahnátek: Česko mělo myslet i na zákaz vývozu alkoholu

„Zákaz by měl trvat do doby, dokud Česká republika nedostane situaci pod kontrolu,“ řekl slovenský ministr Jahnátek. Dodal, že detaily ohledně zákazu importu a distribuce českého alkoholu budou známy později.

Jahnátek také nepřímo kritizoval českou vládu za to, že nerozhodla o zákazu vývozu alkoholu z Česka, když zavedla prohibici na konzumaci lihovin. „Pokládáme rozhodnutí české vlády za nedostatečné, nechrání občany okolních zemí,“ zdůraznil slovenský ministr.

Jahnátek citovaný serverem sme.sk také uvedl, že zákaz ministerstvo urychlilo i kvůli informacím o chystaných výprodejích českého alkoholu ve slovenských řetězcích.

Nekvalitním českým alkoholem se na Slovensku otrávili čtyři lidé. Všichni pili slivovici, kterou si obyvatel východního Slovenska objednal přes internet v Česku. Podle lékařů jsou všichni mimo ohrožení života. V obchodech, hospodách ani restauracích slovenští inspektoři alkohol s vysokým obsahem metanolu dosud nenašli.