Další splátku MMF pošleme včas, ujišťuje Řecko

Řecká vlajka před athénskou burzou

Řecká vlajka před athénskou burzou Zdroj: ctk/AP

Mezinárodní měnový fond (MMF) by měl dostat své peníze včas. Řecká vláda je prý připravena poslat splátku ve výši 450 milionů eur (zhruba 12,3 miliardy korun) v termínu, tedy ve čtvrtek 9. dubna. Potvrdil to náměstek řeckého ministra financí Dimitris Mardas. Atény tak dementují starší zprávu, podle které se řecká vláda bude muset rozhodnout, zda pošle peníze MMF, nebo zda je raději použije na výplaty státních zaměstnanců a důchody.

Podle Mardase dělá Řecko maximum, aby bylo „schopné platit své závazky včas“. „Jsme připraveni zaplatit 9. dubna,“ prohlásil Mardas v řecké televizi Skai TV.

Aktuální prohlášení je další reakcí na slova řeckého ministra vnitra Nikose Vutsise z toho tohoto týdne. Ministr prohlásil, že pokud Řecko do 9. dubna nezíská od věřitelů peníze, Atény nebudou schopné uhradit včas splatnou částku.

Vláda však vzápětí popřela, že by mohla splátku jakkoliv odložit. „Neexistuje možnost, že by Řecko neuhradilo 9. dubna své závazky vůči MMF,“ reagoval vládní mluvčí Gabriel Sakellaridis.

Vutsisovo prohlášení bylo dalším v řadě rozporných vyjádření, která přicházejí z radikální řecké vlády, napsala agentura Reuters.

Čeká se na dohody

Věřitelé stopli Řecku finanční pomoc, dokud tamní vláda nezavede reformy. Na jejich jasnou podobu se ale stále čeká. Podle řeckého ministra hospodářství Jorgose Statchakise Řecko dosáhne dohody s mezinárodními věřiteli o seznamu požadovaných reforem příští týden.

Podle Evropské komise mají jednání dále pokračovat. Německo a Francie vybídly Atény, aby práci na reformách urychlily.