Další stopa? Čínský satelit objevil možné trosky letadla

Indonéští piloti pátrají po zmizelém malajsijském letadle

Indonéští piloti pátrají po zmizelém malajsijském letadle Zdroj: CTK/AP

Pátrání po zmizelém malajsijském boeingu dnes vstoupilo do třetího týdne. I když se žádné konkrétní stopy po dopravním letadle zatím nenašly, mohly by objasnění záhady pomoci nové satelitní snímky. Malajsijský ministr dopravy na dnešní tiskové konferenci oznámil, že čínský satelit objevil v jižní části Indického oceánu další objekty, které by mohly být troskami ztraceného stroje.

Mezinárodní pátrací týmy už předtím rozšířily oblast, kde kvůli předchozím satelitním snímkům už několikátý den případné trosky intenzivně hledají.

Letadlo s 239 lidmi na palubě se ztratilo z radarů 8. března během cesty z Kuala Lumpuru do Pekingu. Během dnešní pravidelné tiskové konference malajsijských úřadů ministr Hishammuddin Hussein novináře informoval o čerstvé zprávě, kterou mu doručil čínský velvyslanec v Malajsii. Podle ní čínský satelit objevil v oceánu několik objektů, které by mohly být zbytky letadla. Další podrobnosti prý později sdělí čínská strana.

Mezitím pokračovalo pátrání v odlehlé oblasti Indického oceánu, kam nasměrovaly záchranáře nedávné satelitní snímky. Lodě a letadla dané místo systematicky pročesávají od čtvrtka, zatím ale nezaznamenaly úspěch. Práci jim navíc komplikuje špatné počasí; oblast mezi 40. a 50. poledníkem je nicméně i za příznivých podmínek obávaná kvůli silnému větru.

Australané prohledávají oblast o velikosti Švýcarska

Pátrací akci koordinuje australská námořní záchranná služba AMSA, která na dnešek stanovila letadlům a lodím prověřit oblast o rozloze 36 tisíc čtverečních kilometrů, tedy plochu velkou přibližně stejně jako Švýcarsko.

Místo je vzdálené přes 2500 kilometrů od australské pevniny a cesta k němu trvá letadlům přinejmenším tři hodiny. Dnes na místo zamířily dvě obchodní lodě a šest letadel, včetně tří námořních hlídkových letounů Lockheed Martin P-3 Orion, které jsou vybavené radarem, sonarem a infračervenými senzory a dokážou s pomocí magnetického detektoru najít objekty potopené i 300 metrů pod hladinou.

Posádka prvního letadla, které z dnešní mise vrátilo, ohlásila AMSA další neúspěch. Australský vicepremiér Warren Truss ale podle serveru BBC prohlásil, že bez ohledu na prozatím nulové výsledky bude akce pokračovat. Hledat se podle něj bude až do chvíle, kdy bude jasné, že další pátrání je zcela marné. „A tento den je v nedohlednu,“ dodal Tuss.

Do akce se zapojilo také Japonsko a Čína, jejíž občané tvořili většinu cestujících zmizelého letadla. Do Austrálie už dorazilo první čínské letadlo a další dvě budou brzy následovat. Pátrání pomáhá i pět čínských lodí, včetně ledoborce Sněžný drak, který se na přelomu roku podílel na dramatické záchranné akci, jež měla osvobodit ruskou výzkumnou loď Akademik Šokalskij uvízlou v ledu u Antarktidy.

Záhadné zmizení
Zmizení boeingu na lince MH370 zůstává i po dvou týdnech záhadou. Vyšetřovatelé mají podezření, že letadlo bylo úmyslně odkloněno tisíce kilometrů od své plánované trasy. Soustřeďují se především na teorie únosu či sabotáže, ale nevyloučili ani technické problémy. Prověřovali i oba piloty letadla, nic zvláštního ale neobjevili.
Kromě Indického oceánu se letadlo dál hledá i v dalších vytyčených koridorech. Vyšetřovatelé však po dnešku ztratili rovněž naději na to, že získají vodítko od svých indických kolegů. Ti dva týdny prověřovali, zda letadlo nezachytil některý z jejich radarů a dnes museli přiznat, že neexistuje jediný důkaz o tom, že by boeing proletěl indických vzdušným prostorem.

Ztracené letadlo: účast i cynismus