Deficit Francie zasluhuje přísnou reakci EU, prohlásil Oettinger

Gunther Oettinger

Gunther Oettinger Zdroj: ctk

Eurokomisař pro digitální ekonomiku, Němec Günther Oettinger, dnes ostře odsoudil francouzské rozpočtové schodky a vyzval komisi v Bruselu, aby se přísně vypořádala s touto francouzskou "recidivou". Oettinger to napsal v článku pro francouzský ekonomický Les Echos, který byl dnes zveřejněn na internetových stránkách listu.

Podle Oettingera hrají těžké váhy eurozóny, jako jsou Francie a Německo, klíčovou roli při obnově důvěry k unijnímu finančnímu systému. Neméně důležitá je ale důslednost, s jakou by se Evropská komise měla vypořádávat s Francií, jakožto recidivistkou v oblasti rozpočtových deficitů

Oettinger varoval před ztrátou „veškeré důvěryhodnosti“ Evropské komise, pokud ta prodlouží už potřetí lhůtu, ve které má Paříž začít plnit evropská rozpočtová pravidla, a to aniž by Brusel požadoval jasné a přesné ústupky.

Francie se zavázala postupně snížit svůj deficit na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP), což je maximum povolené v evropských smlouvách, nejprve do roku 2013, pak do roku 2015, a nyní o další dva roky, a to do roku 2017.

Francie se musí víc snažit, tvrdí Oettinger

Paříž „sice již podnikla některé kroky“, ale je jich příliš málo a provází je mnoho váhání. „Musí udělat víc,“ dodal Oettinger.

Eurokomisař, který je členem konzervativní CDU kancléřky Angely Merkelové, podotkl, že Francie má „řadu problémů: vysoké náklady na pracovní sílu, vysokou daň ze mzdy, zvyšující se zdaňování podniků a ztrátu podílu na exportním trhu“.

Evropská komise má příští týden vydat svůj názor na rozpočty členských států Evropské unie. Již avizovala, že například francouzskému plánu nebude klást překážky poté, co Paříž slíbila dodatečné ústupky.