Deníky lorda Spicera přinášejí nový pohled na Thatcherovou

Margaret Thatcherová

Margaret Thatcherová Zdroj: profimedia.cz

Kdybych mohla vrátit čas, už bych znovu nevstoupila do politiky, svěřila se před lety bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová významnému představiteli konzervativní strany. Důvodem, proč by se politice vyhnula, byl dopad, jaký její kariéra měla na její rodinu, napsal dnes britský list The Daily Telegraph.

Toto překvapivé přiznání bývalé premiérky, která si vysloužila přezdívku „železná lady“, obsahují deníky Michaela Spicera, prominentního konzervativce, které nyní vycházejí knižně. Nabízejí pohled zasvěceného člověka na éru Thatcherové včetně války o Falklandy až po odchod v roce 1990, kdy ji vyštvala z úřadu vlastní strana.

Lord Spicer, bývalý ministr a stranický činitel, který z parlamentu odešel po volbách v roce 2010, mimo jiné živě líčí trpké handrkování o maastrichtskou Smlouvou o hospodářské, měnové a politické unii (Smlouva o EU), která rozdělila konzervativce a srazila v 90. letech vládu Johna Majora na kolena. Najde se tu i pád Iaina Duncana Smithe coby vůdce toryů a vzestup Davida Camerona.

Přiznání Thatcherové pochází z dubna 1995 krátce před rezignací Johna Majora na post vůdce konzervativců. Bývalá premiérka, napsal Spicer, byla rozčarovaná po svém odstoupení v listopadu 1990 a v únoru 1991 mu v poslanecké sněmovně řekla: „Nenávidím už chodit na tohle místo.“

Margaret ThatcherováMargaret Thatcherová | CTKMargaret Thatcherová a americký prezident Ronald Reagan

Její přiznání, že už by si podruhé politickou kariéru nezvolila, následovalo o čtyři roky později v době trpkého vnitřního rozkolu konzervativců. Během setkání ve své kanceláři v Chelsea, při němž byl i její manžel, prohlásila: „Kdybych měla zpátky svůj čas, nevstoupila bych do politiky kvůli tomu, co to udělá s vaší rodinou.“

Během jejího působení v úřadu i poté ji vždy její manžel Denis loajálně podporoval až do své smrti v roce 2003. Syn Mark si ovšem vysloužil pověst playboye a jednou byl šest dní pohřešován během závodu Paříž-Dakar. Jeho sestra-dvojče Carol je novinářka a v roce 2005 se objevila v televizní reality show I’m A Celebrity, Get Me Out of Here.

Navzdory tomu, že se duševní stav její šestaosmdesátileté matky zhoršuje, údajně Carol za Thatcherovou nezajde po celé měsíce. Mark, který žije ve Španělsku, za ní jezdí jednou za čtyři až šest týdnů. Dvě vnoučata bývalé premiérky žijí v Texasu se svou matkou, Markovou ex-manželkou Diane.