Desetitisíce Italů protestují proti úsporám

Protivládní demonstrace. Protestujícím vadí hlavně škrty ve školství a zdravotnictví

Protivládní demonstrace. Protestujícím vadí hlavně škrty ve školství a zdravotnictví Zdroj: profimedia.cz

V Římě proběhly obří demonstrace proti úsporným opatřením vlády premiéra Maria Montiho. Akce, kterou zorganizovala italská levice spolu s ekologickými aktivisty, studenty a odboráři, byla svolána na protest proti hospodářské strategii italské vlády a fiskální politice Evropské unie.

Demonstranty podle agentury DPA svezla do Říma z okolních regionů asi stovka autobusů. Do protestu proti Montiho „sociálnímu masakru“ se zapojili i italští ochránci životního prostředí, kteří nesouhlasí s budování vysokorychlostní železnice mezi Turínem a francouzským Lyonem.

Podle italského tisku se dnešní demonstrace zúčastnilo na 30 tisíc lidí. Demonstranti žádají zvýšení podpor v nezaměstnanosti a výdajů na školství a zdravotnictví. Požadují rovněž omezení daňových výhod pro bohaté a politickou elitu.

Římská policie vyhlásila pohotovost a zesílila hlídkování v ulicích. Vedení města se obává, že akce zneužijí místní extremisté a anarchisté, kteří se pokusí vyprovokovat podobné násilnosti, které Řím postihly loni na podzim.