Desetitisíce Rusů v Moskvě protestovaly proti Putinovi

demonstrace v Rusku

demonstrace v Rusku Zdroj: reuters

Zastrašovací akce ruské policie v předvečer plánované protivládní demonstrace nezabrala. Do ulic Moskvy včera vyrazily desetitisíce nespokojených lidí od anarchistů po nacionalisty. K davu promluvil i levicový aktivista Sergej Udalcov, který ignoroval pondělní předvolání k výslechu. „Vyšetřovatelé počkají,“ poznamenal.

Protest byl první velkou akcí od návratu Vladimira Putina do Kremlu. Poslední masová manifestace se uskutečnila v předvečer jeho inaugurace. Mezitím parlamentem prošla legislativa výrazně zvedající pokuty za přestupky na demonstracích.

„Putin je zloděj!“, „Rusko bez Putina“, provolávali účastníci protestu. Odhady jejich počtu se značně liší. Policie hovoří nanejvýš o 18 tisících lidí, nezávislí pozorovatelé zhruba o 60 tisících, podle pořadatelů se sešlo až dvě stě tisíc osob.

Udalcov hovořil o pondělních prohlídkách bytů disidentů. „Úřady panikaří. Pokouší se provádět primitivní represivní akce, ale jsem si jistý, že dosáhnou opačného efektu. Tyto prohlídky lidi pobouří a do ulic vyrazí ještě ve větším počtu,“ řekl davu a vyzval shromážděné k pokračování protestů.

„Nemůžeme akceptovat nikoho, kdo oslabuje naši zemi nebo rozděluje společnost,“ prohlásil Putin v televizi. Krátce před akcí nebylo možné dostat se na internetové stránky nezávislých médií. Jejich představitelé tvrdí, že se weby staly terčem hackerských útoků.

Agentura Reuters ale na druhé straně informovala o slabší policejní přítomnosti než během předchozích protestů.