Desítka nejbohatších párů světa vládne 13 biliony. Vedou Gatesovi

Bill Gates, Warren Buffett

Bill Gates, Warren Buffett Zdroj: ctk

Billovi a Melindě Gatesovým patří se společným majetkem v přepočtu takřka 2,2 bilionu korun primát mezi nejbohatšími partnerskými páry světa. Podle žebříčku poradců pro správu bohatství ze společnosti Wealth-X je prvenství slavného „technologického“ páru suverénní.

Druhý nejmajetnější partnerský tandem tvořený španělským retailovým magnátem Amanciem Ortegou a Florou Pérez je o takřka 400 miliard chudší.

Až bronz připadl na legendárního investora Warrena Buffetta a jeho manželku Astrid Menksovou. Ti vstoupili do pomyslné síně manželské slávy až v roce 2006, kdy po dvacetiletém vztahu požádal Warren Astrid o ruku. Třetí nejbohatší tandem světa disponuje bohatstvím v přepočtu kolem 1,7 bilionu korun.

Nejbohatší páry světa (v miliardách dolarů):nejbohatší páry světanejbohatší páry světa | Wealth-X/E15

Do světového žebříčku už promluvily i páry z „nové ekonomiky,“ devátou příčku totiž obsadil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg a Priscilla Chan, na lídry soupisky však nejmladší párek ve světové top ten ještě přes bilion korun ztrácí.

Hned dvěma páry je v nejbohatší desítce zastoupen klan Kochů ovládající gigantický americký konglomerát Koch Industries, dohromady disponují oba páry bezmála 2,5bilionovým bohatstvím. Majetek deseti nejbohatších párů světa činí dohromady bezmála 13 bilionů korun, obdobné bohatství vyprodukuje česká ekonomika za zhruba 3,5 roku.