Deutsche Bank a spol. čekají v USA miliardové procesy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: db.com

Americký úřad, který spravuje státní hypoteční giganty Fannie Mae a Freddie Mac, chystá žalobu na zhruba tucet velkých světových bank. Viní je z toho, že svým zákazníkům záměrně zkreslily hodnotu hypoték, čímž vyvolaly hypoteční bublinu, jejíž prasknutí pak odstartovalo světovou finanční krizi. Pokud by Federální úřad pro bydlení (FHFA) se žalobou u soudu uspěl, velcí hráči jako Deutsche Bank, JPMorgan Chase, Goldman Sachs nebo Bank of America by musely zaplatit miliardy dolarů odškodného.

Obžaloba tvrdí, že banky při prodeji cenných papírů krytých hypotékami domácností investorům zamlčovaly skutečné (rozumněj špatné) příjmy dlužníků. Jakmile pak dlužníci přestaly být schopní své hypotéky platit, jistiny kryté těmito hypotékami se staly bezcennými kusy papíru. Federální společnosti Fannie a Freddie tímto způsobem přišly o více než 30 miliard dolarů, které pak musel zaplatit daňový poplatník.

Letos v červenci agentura vedla soudní spor proti UBS, který také patří mezi velké ručitele hypoték. V tomto případě se FHFA snažil získat zpět přinejmenším 900 milionů dolarů, jak deníku New York Times prozradily „dobře informované zdroje“. Podobné žaloby chystá úřad i nyní.

Část expertů však naopak brání banky. Fannie i Freddie prý při nákupu papírů krytých hypotékami dobře věděly, že jistiny jsou poměrně riskantní a teprve nyní se tváří, že byly podvedeny.

Samotní investoři se teď obávají, že pokud by banky byly soudem v Americe přinuceny zaplatit miliardy dolarů za hypotéky, které později ztratily hodnotu, přišly by tím o zisk na několik let dopředu. To by způsobilo další ztráty napříč finančním sektorem, který se nyní pomalu zvedá z nejhoršího.

Mezi jmény na lavici obžalovaných je i Deutsche Bank, která působí také v Česku. Pro Deutsche Bank je to v pátek už druhá špatná zpráva. Německý deník Financial Times Deutschland totiž informoval, že banka bude muset v příštím roce nejspíše ušetřit jednu až dvě miliardy eur, což se zřejmě neobejde bez propouštění. Škrty by se projevily také v investičním bankovnictví.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.