Devizové rezervy centrálních bank dosáhly rekordu

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Devizové rezervy centrálních bank po celém světě se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšily na nový rekord. Podíl dolarů v rezervách zůstává stabilní, podíl eur se však mírně snížil. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil Mezinárodní měnový fond.

Centrální banky držely na konci čtvrtletí v rezervách rekordních 10,4 bilionu dolarů (209,7 bilionu korun). Rezervy v dolarech měly na teto částce podíl 62,2 procenta, tedy zhruba stejný jako na konci loňského roku. Podíl rezerv v eurech se však mírně snížil na 24,9 procenta z 25 procent. Rezervy v dolarech se meziročně zvýšily o devět procent a v eurech jen o jedno procento. Dolar si drží svůj podíl na rezervách, přestože dolarový index, který měří vývoj dolaru vůči šesti předním světovým měnám, se v prvním čtvrtletí snížil o 1,5 procenta. Naopak euro v prvním čtvrtletí zpevnilo o tři procenta.

V roce 1999 podíl eur na rezervách činil 18 procent. Nejvyšší byl v roce 2009, kdy činil 28 procent. Od té doby stabilně klesá.

Rezervy v rozvinutých zemích se zvýšily na 3,4 bilionu USD z 3,39 bilionu ve čtvrtém čtvrtletí 2011. V rozvojových ekonomikách pak stouply na téměř sedm bilionů USD, protože banky v rozvíjejících se zemích často intervenovaly, aby zpomalily růst svých domácích měn.

Zvýšily se i rezervy v dalších měnách, které často zahrnují měny zemí bohatých na komodity, jako australský a kanadský dolar. Jejich podíl na celkových rezervách zůstává relativně stabilní, činil 5,2 procenta. Meziročně se však rezervy v dalších měnách zvýšily o 17,5 procenta, napsala agentura Reuters.