Devo max? Skoti doufají v třetí cestu

Někteří Skoti doufají, že po referendu se podaří najít kompromis, který uspokojí ob tábory

Někteří Skoti doufají, že po referendu se podaří najít kompromis, který uspokojí ob tábory Zdroj: Stepan Bruner, E15

Skotové mají za sebou bouřlivou noc. Většina voličů ale nezávislost nakonec odmítla
Skotové mají za sebou bouřlivou noc. Většina voličů ale nezávislost nakonec odmítla
Skotové mají za sebou bouřlivou noc. Většina voličů ale nezávislost nakonec odmítla
Šéf skotských unionistů Alistair Darling má důvod k radosti. Skotové nezávislost odmítli
Skotové mají za sebou bouřlivou noc. Většina voličů ale nezávislost nakonec odmítla
27
Fotogalerie
E15.cz z Edinburghu: Skotsko dnes rozhoduje, zda zachová věrnost více než třísetleté unii s Anglií, nebo zda vytvoří samostatný stát. Řada Skotů ale v referendu postrádá třetí možnost, tedy více pravomocí pro Edinburgh při zachování svazku s Londýnem, označovanou jako „devo max“.

Podle scénáře devo max by měl skotský parlament získat plnou moc ve všech oblastech veřejné zprávy kromě zahraniční politiky a obrany.

„Kdybych mohl, hlasoval bych pro devo max. To nám ale nikdo nenabídl, a tak hlasuji pro nezávislost,“ říká novinář a občanský aktivista Simon Jones. „Pokud zvítězí `No`, vláda v Anglii nám víc pravomocí nedá,“ dodává.

Slibu premiéra David Camerona, že Westminster do Edinburghu v případě vítězství unionistů předá další pravomoci, totiž Jones nevěří. Cameron s ním podle něj přišel na poslední chvíli a jen kvůli tomu, aby se pokusil zvrátit výsledek referenda. „I kdyby premiér nakonec chtěl svá slova naplnit, jeho snahu zablokuje parlament,“ neskrývá skepsi.

Přesto ale podle Jonese k odtržení Skotska nemusí dojít, ať už bude výsledek referenda jakýkoli. „Devo max nám nikdy nenabídli, a přitom to je přesně to, co podle mě Cameron musí udělat, pokud vyhrajeme,“ myslí si.

Od zpravodaje E15.cz v Edinburghu čtěte:

Paul Millar: Skoti jsou v podstatě britští Slováci

Skotské referendum: cukrářský průzkum vyhrávají unionisté

Skotsko před referendem: V ulicích vítězí separatisté

Katalánci přijeli podpořit Skoty. Doufají, že jim to oplatí

Devo max si přeje řada Skotů, ne všichni jsou ale přesvědčeni, že cesta k tomuto uspořádání vede přes podporu nezávislosti. „Skotsko musí získat další pravomoci, aby mohlo lépe kontrolovat své vlastní záležitosti, mám ale dojem, že nezávislost nás žene do temnoty, a my nevíme, co se v ní stane,“ míní student Gabriel Phillips. „Je ostuda, že možnost „devo max“ nebyla na hlasovacích listcích, ale všichni vůdci stran dole ve Westminsteru řekli, že skotskému parlamentu udělí více pravomocí,“ dodává.

Podle únorového průzkumu veřejného mínění společnosti ScotCen, jednoho z posledních, který se dotazoval na devo max, by této variantě dalo před nezávislostí přednost 61 procent dotázaných. Prakticky totožných 62 procent by více pravomocí pro parlament v Edinburghu preferovalo i před současným stavem.

Možnost hlasovat pro devo max původně prosazovala skotská vláda, Londýn ale při jednáních o podmínkách referenda před dvěma lety prosadil, aby Skoti dostali na výběr jen ze dvou možností.

Některým hlasujícím tento výběr stačí. „I kdybych měla tři možnosti, budu hlasovat pro nezávislost. Protože se nebojím,“ říká aktivistka Jane Findlay z Edinburghu.