Dlouhé fronty na hlasování prodlužují íránské parlamentní volby

Volby v Íránu

Volby v Íránu Zdroj: CTK

Íránci dnes hlasují v prvních parlamentních volbách od loňského uzavření jaderné dohody Teheránu se světovými mocnostmi, která přinesla zrušení některých hospodářských sankcí. Jak poznamenala agentura AP, voliči rozhodují o tom, zda chtějí více posílit postavení umírněného prezidenta Hasana Rúháního, nebo naopak podpořit konzervativce, kteří mají dlouhodobé výhrady vůči Západu.

Volební místnosti se měly původně uzavřít již v 15:30 středoevropského času, hlasování ale bylo kvůli velkému zájmu voličů opakovaně prodlouženo, naposledy do 22:15 středoevropského času. První výsledky by mohly být známy v sobotu.

Hlasování se může zúčastnit 55 milionů voličů. Před volebními místnostmi, kterých je po celé zemi asi 53 tisíc, se již od rána tvořily fronty. Údaje o volební účasti zatím nejsou k dispozici, nicméně íránský ministr vnitra již ve čtvrtek odhadoval, že by mohla být okolo 70 procent.

Nepřátelé s lačnými pohledy

Nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, který má konečné slovo ve všech státních záležitostech, hlasoval v íránské metropoli mezi prvními. „Všichni, kdo mají rádi Írán a jeho důstojnost, velikost a slávu, by se těchto voleb měli účastnit,“ uvedl Chameneí poté, co odhlasoval. „Máme nepřátele, kteří na nás hledí svými lačnými pohledy. Volební účast by měla být tak velká, že nepřítel bude zklamán a ztratí svou naději,“ dodal.

Íránci dnes vybírají nejen nový parlament, ale rovněž Shromáždění znalců, které volí a také může odvolat duchovního vůdce země. Kandidátem do tohoto shromáždění byl i prezident Hasan Rúhání, který po hlasování novinářům řekl, že očekává „velkolepou“ účast. „Kdokoli vzejde z voleb, ať již do parlamentu či do Shromáždění znalců, bude respektován a všichni budou rovněž respektovat volbu většiny,“ řekl Rúhání.