Dluhová krize může Obamovi zlomit vaz, ukazuje průzkum

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK/ABACA/Olivier Douliery

Míra popularity amerického prezidenta Baracka Obamy, který se příští rok chce ucházet o znovuzvolení do Bílého domu, klesla na 40 procent. Vyplynulo to z průzkumu, jehož výsledky včera zveřejnil renomovaný Gallupův ústav.

Podle ústavu nízká aktuální popularita prezidenta zřejmě souvisí s dluhovou krizí. Ústav připomíná, že prezidentova popularita už v minulosti několikrát klesla k 41 procentům, ale při obdobném šetření před měsícem v červnu činila ještě 50 procent.

Podle jednačtyřiceti procent dotázaných Američanů si Obama špatně počínal hlavně při vyjednávání s Kongresem o navýšení stropu státního dluhu. To prý může vést k americké platební neschopnosti a negativním dopadům na světovou ekonomiku.

Návrh republikánů na krátkodobé navýšení dluhového stropu včera podle očekávání neprošel americkým Senátem, kde mají většinu demokraté. Proti návrhu Johna Boehnera hlasovalo 59 zákonodárců, pro návrh 41 senátorů. Sněmovna reprezentantů, předtím návrh podpořila 218 poslanci a proti jich hlasovalo 210. Se 188 demokraty se proti návrhu připojilo také 22 republikánů.

„Je to nebezpečná hra, kterou jsme nikdy předtím nehráli a kterou si nemůžeme dovolit hrát ani teď. Ne v okamžiku, kdy jsou v sázce pracovní místa a živobytí tolika rodin. Nemůžeme připustit, aby se Američané stali bezděčnými oběťmi politického boje ve Washingtonu,“ říkal na začátku tohoto týdne Obama ke krachu všech dosavadních jednání o zvýšení hranice pro zadlužení. Jak ukazují výsledky průzkumu, obětí politického boje ve Washingtonu se mohou stát nejen Američané obecně, ale také sám Obama.

Podle stejného průzkumu popularita Kongresu u Američanů nepřesahuje 18 procent.