Do Betléma se na Štědrý den sjely tisíce poutníků

Vánoce v Betlémě

Vánoce v Betlémě Zdroj: profimedia.cz

Vánoce v Betlémě
Vánoce v Betlémě
Vánoce v Betlémě
Vánoce v Betlémě
Vánoce v Betlémě
7
Fotogalerie
Tisíce poutníků, turistů a místních křesťanů slaví Štědrý den v Betlémě, kde se podle tradic narodil Ježíš Kristus. Letošní oslavy mají pro řadu Palestinců zvláštní význam, protože Palestina před měsícem získala v rámci OSN status nečlenského pozorovatelského státu.

Během dne byly pro poutníky připraveny koncerty a různá představení. Ceremonie vyvrcholí na náměstí Jesliček před bazilikou Narození Páně v Betlémě, která je vystavěna na místě, kde podle křesťanů Marie porodila Ježíše. Půlnoční mši ve zdejší bazilice bude stejně jako loni sloužit jeruzalémský patriarcha Fuád Tval.

OBRAZEM: Štědrý den v BetléměVánoce v BetléměVánoce v Betlémě | profimedia.cz

Na náměstí se již za zvuků bubnů a dud shromáždily oddíly skautů, událost sledovaly stovky turistů. Oslav se tradičně zúčastňují i prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás a předseda palestinské vlády Salám Fajad.

Patriarcha Tval před týdnem na předvánoční tiskové konferenci ocenil rozhodnutí OSN povýšit palestinský status a vyzval k podniknutí „kroků, které povedou k míru a stabilitě v regionu“.

„Izrael nyní může vyjednávat na rovné úrovni dvou států pro dobro všech,“ řekl Tval. Dodal, že nevyřešená otázka Palestiny zůstává příčinou všech konfliktů v oblasti a že americký prezident Barack Obama by měl bezodkladně pracovat na posunutí mírového procesu vpřed.

O Vánocích se biblické město obvykle hemží turisty a křesťanskými poutníky. Dvě třetiny z 50 tisíc obyvatel Betlému tvoří muslimové a během roku tu jsou křesťané v menšině.