Do Česka vyrazil první autobus s krajany z Ukrajiny

Ukrajinští Češi Serhij Mykola a Milintina Denisjuková, jedni z těch, kteří usilovali o přesídlení do Česka

Ukrajinští Češi Serhij Mykola a Milintina Denisjuková, jedni z těch, kteří usilovali o přesídlení do Česka Zdroj: ctk

První skupina ukrajinských etnických Čechů, kteří se i kvůli obavám z bezpečnostní situace v zemi chtějí přestěhovat do Česka, vyrazila z ukrajinského Čechohradu (Novhorodkivky) na cestu do Prahy. Autobus veze asi 40 lidí, do českého hlavního města by měli dorazit asi za 40 hodin. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál.

České úřady udělily povolení k trvalému pobytu ve zrychleném řízení téměř 140 krajanům. Žadatelů o přesun bylo zhruba o 70 více. Pojedou autobusy, asi 40 jich také přiletí do Česka vládním speciálem 15. března odpoledne. „Bojí se válečného konfliktu a zároveň budoucnosti,“ řekl o žadatelích o přestěhování už dříve ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Věková struktura krajanů je podle ministerstva vnitra velmi pestrá. Do Česka budou přesídleny celé rodiny i s dětmi a seniory, řada z nich přitom stále umí česky. Po příjezdu budou krajané bezplatně ubytováni v zařízení ministerstva vnitra, kde mohou zůstat půl roku s možností prodloužení pobytu. Chovanec věří, že se krajanům podaří najít uplatnění na trhu práce. Od některých podnikatelů nebo obcí už prý chodí pracovní nabídky.

Na přesídlení krajanů z celého světa vláda uvolnila v polovině ledna 66 milionů korun, využity by mohly být především pro lidi s českým původem na Ukrajině. Součástí vládního plánu je kromě zajištění dočasného ubytování i finanční pomoc až 50 tisíc korun pro dospělé a 20 tisíc pro děti, asistence při stěhování, hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání a další pomoc, včetně nabídky převozu z Ukrajiny.

Program vznikl v reakci na žádosti několika stovek krajanů z Ukrajiny o přesídlení do Česka. Tuto žádost adresovali prezidentovi Miloši Zemanovi.

Ladislav Šafránek: Povinnost pomoci