Do eurovoleb kandiduje i dcera Haidera

V rodinném kruhu. Ulrike Haiderová (uprostřed) stojí po boku svého manžela Paola Quercii a sestry Cornelie

V rodinném kruhu. Ulrike Haiderová (uprostřed) stojí po boku svého manžela Paola Quercii a sestry Cornelie Zdroj: isifa

Vedle šéfky francouzské Národní fronty Marine Le Penové se v květnových volbách do Evropského parlamentu pokusí prorazit i další dcera slavného nacionalisty. Za Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) bude kandidovat Ulrike Haiderová Querciová.

„Jsem velice hrdá na své jméno a na politiku svého otce,“ prohlásila sedmatřicetiletá právnička, kterou strana postavila do čela kandidátky. „Čelíme vážné krizi měnového systému, potřebujeme silnou evropskou generaci, jejíž součástí jsem i já,“ naznačila v rozhovoru pro Kronen Zeitung, že její kampaň bude zaměřena hlavně proti euru.

BZÖ založil Jörg Haider v roce 2005 a vedl ji do své smrti v říjnu 2008. Jen pár dní před jeho smrtelnou nehodou se partaji podařilo získat v parlamentních volbách jedenáct procent hlasů. Dnes však má na pravém okraji rakouské scény nesnadné postavení. V loňském hlasování neuspěla, podpořilo ji 3,5 procenta voličů. Zato konkurenční Svobodná strana Rakouska (FPÖ) obdržela pětinu hlasů.

Haiderová-Querciová to bude mít i se svým jménem těžké. FPÖ je totiž na rozdíl od BZÖ součástí iniciativy Le Penové a nizozemského populisty Geerta Wilderse, kteří sjednocují krajně pravicové strany na kontinentu.

Rakouský populista Strache chce překonat svého učitele Jörga Haidera