Do Evropy letos připlul milion migrantů. Čtyři tisíce cestou zemřely

Ilustrační foto migrantů na lodi

Ilustrační foto migrantů na lodi Zdroj: ctk/AP

Více než milion migrantů dorazil letos do Evropy přes moře. Informoval o tom Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Asi 3735 lidí při pokusu dostat se do Evropy přes moře zemřelo. Největší evropská migrační krize od druhé světové války nepolevuje ani s příchodem zimního počasí.

Podle UNHCR připlulo letos do Evropy 1 000 573 migrantů, což je asi pětinásobek oproti roku 2014. Nejvíce lidí dorazilo letos do Řecka (844 176), většina z nich na ostrov Lesbos. Na 152 700 uprchlíků připlulo do Itálie, 3592 do Španělska a 105 na Maltu, uvádí UNHCR na svém webu.

Zhruba polovina uprchlíků, jež dopluli přes Středozemní moře, pochází ze Sýrie, asi 21 procent z Afghánistánu a osm procent z Iráku. Více než polovinu těchto migrantů tvořili muži (58 procent) a 25 procent děti.

Minulý týden informovala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), že přes moře i po souši letos do Evropy přijelo 1 005 504 migrantů, z toho asi jen tři procenta po souši. Zhruba 821 tisíc lidí na kontinent podle IOM přišlo přes Řecko a většina z nich se následně vydala dál do západní a severní Evropy.

Už na počátku prosince oznámilo příchod miliontého migranta Německo, které se stalo v současné uprchlické krizi hlavní cílovou zemí. Tam však letos přicházeli lidé nejen z Blízkého východu a severní Afriky, ale například i z balkánských zemí, mimo jiné z Albánie, Černé Hory či Kosova.