Do kabiny padajícího airbusu se chtěl kapitán dostat sekerou. Marně

Airbus A320 společnosti Germanwings

Airbus A320 společnosti Germanwings Zdroj: ctk

Kapitán německého airbusu A320, který se v úterý zřítil ve Francii, se snažil dostat do pilotní kabiny, kam ho nechtěl pustit druhý pilot, i pomocí sekyry. Německý list Bild napsal, že sedmadvacetiletý druhý pilot před šesti lety trpěl vážnou depresí a byl rok a půl péči psychiatrů. Od té doby byl prý lékaři soustavně sledován.

Z rozboru záznamníku hovorů v pilotní kabině podle vyšetřovatelů vyplývá, že druhý pilot využil okamžiku, kdy kapitán odešel na toaletu. Zpět ho navzdory opakovaným výzvám a bušení na dveře z neznámých důvodů nepustil a zahájil klesání, které skončilo pádem stroje v Alpách a smrtí všech 150 lidí na palubě.

Kapitán letu společnosti Germanwings použil sekyru, která se nacházela na palubě stroje, a pokoušel se s její pomocí prorazit pancéřované dveře a zabránit katastrofě, píše Bild.

Mluvčí německé společnosti listu potvrdila, že sekyra bývá na palubě každého podobného letounu. „Je součástí bezpečnostního vybavení letounů A320,“ řekla mluvčí.

Obtížný rozchod s přítelkyní?

Bild s odvoláním na interní dokument společnosti Lufthansa také tvrdí, že druhý pilot trpěl dlouhodobými psychickými obtížemi. Ty podle bulvárního listu mohly vygradovat kvůli krizi ve vztahu s přítelkyní, který prý spěl k rozchodu. Místní list Westerwälder Zeitung napsal, že Andreas Lubitz s přítelkyní žil sedm let a že společně bydleli.

Němečtí vyšetřovatelé ve čtvrtek prohledali Lubitzův byt na předměstí Düsseldorfu a dům jeho rodičů v městečku Montabaur, kde prý našli „významnou stopu“. Nic bližšího ale neuvedli. Z fotografií je zřejmé, že policisté na expertizy odvezli dokumenty a také počítače, uvedli ale, že neobjevili žádný sebevražedný vzkaz.

Z údajů leteckého portálu Flightradar24, který sleduje údaje z automatických odpovídačů jednotlivých letounů, vyplývá, že před nehodou airbusu byl přeprogramován jeho autopilot. Letecká hladina údajně byla snížena z 38 tisíc stop (11 600 metrů) na minimální možnou výšku 100 stop (30 metrů).