Do příštího týdne o Sýrii znovu jednat nestihneme, tvrdí zmocněnec OSN

Mírová jednání o Sýrii

Mírová jednání o Sýrii Zdroj: CTK

Svolání dalšího kola syrských rozhovorů na 25. únor není realistické. V rozhovoru se švédským deníkem Svenska Dagbladet to sdělil zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Rozhovory, jichž se za prostřednictví de Mistury účastní zástupci syrské vlády a jejích oponentů, začaly v Ženevě v lednu, ale byly přerušeny kvůli pokračujícím bojům.

„Není realistické svolat nová jednání na 25. únor, ale chceme tak učinit co nejdřív. Potřebujeme na přípravu a rozeslání pozvánek deset dní. Jednání mohou být úspěšná, jestliže budou pokračovat humanitární dodávky a dohodneme se na příměří,“ sdělil de Mistura, který má o stavu přípravy jednání ve středu informovat Radu bezpečnosti OSN.

Rozhovory jsou přerušeny od 3. února. Minulý týden se v Mnichově dohodly země podporující strany syrského konfliktu na tom, že budou usilovat o dohodu o příměří, které by mělo vstoupit v platnost do týdne. V Sýrii však pokračují boje, do nichž se s nebývalou silou vložilo Turecko, jež týden ostřeluje pozice syrských Kurdů u hranice.

Podle turecké agentury Anadolu se dělostřelectvo soustřeďuje na okolí města Azáz, kde kurdské milice YPG nedávno vybojovaly letiště. Turecko obvinilo YPG ze středečního teroristického útoku v Ankaře, při němž zahynulo 28 lidí. Kurdové vinu popřeli.

Bývalý izraelský generál: Rusko v Sýrii působí jako zmatený medvěd