Do Slavjansku a Kramatorsku se vrací život, začíná ale i vyřizování účtů

Do východoukrajinského Slavjansku se postupně vrací jeho obyvatelé

Do východoukrajinského Slavjansku se postupně vrací jeho obyvatelé Zdroj: profimedia.cz

Do východoukrajinského Slavjansku se postupně vrací jeho obyvatelé
Do východoukrajinského Slavjansku se postupně vrací jeho obyvatelé
Do východoukrajinského Slavjansku se postupně vrací jeho obyvatelé
Do východoukrajinského Slavjansku se postupně vrací jeho obyvatelé
4
Fotogalerie
Život ve východoukrajinských městech Slavjansk a Kramatorsk, která o uplynulém víkendu ovládla ukrajinská armáda, se pomalu vrací k normálu. Nad všemi správními budovami vlají ukrajinské vlajky, úřady obnovují veřejnou dopravu, dodávky elektrické energie a vody, obchody a supermarkety dostávají nové zboží a z ulic mizí barikády.

Svou činnost obnovila ve Slavjansku i pošta. Ze 13 poštovních úřadů spadajících pod Slavjansk jich je v provozu 12, uzavřena zůstává prozatím poštovna v nedaleké Semenivce. Problémem nadále zůstávají dodávky vody a elektřiny, které energetici a vodohospodáři postupně obnovují. V bytových domech po dlouhých týdnech obléhání začaly fungovat výtahy, pracuje se také na obnově veřejného osvětlení.

Ve Slavjansku i Kramatorsku se opět otevřely obchody, které byly vyprodané a kvůli bojům uzavřené. Síť supermarketů ATB oznámila, že začala plnit sklady a pulty svých prodejen.

Kramatorsku chybí autobusy

V obou městech pracují ženisté, kteří hledají možné nastražené výbušniny. Podle agentury Intarfax-Ukrajina nyní provádějí inspekce škol, školek, nemocnic a dalších sociálních zařízeních. Likvidují rovněž barikády.

„V Kramatorsku již byly odstraněny odpadky, rozbité sklo, vypálená auta, betonové zábrany a rozebrány všechny zátarasy,“ uvedla v prohlášení správa Doněcké oblasti. V dokumentu rovněž uvádí, že finanční domy zprovoznily své bankomaty.

Kramatorsk označil za největší problém zničený vozový park městské hromadné dopravy a problémy s dodávkami vody. Ve městě nadále funguje asi třicítka výdejových míst, kde jsou cisterny a zásoby balené vody.

Policie zadržela exstarostku Slavjansku

V posledních dnech se vyjasnil osud někdejší slavjanské starostky Nelji Štepové, o které nebyly od její dubnové rezignace ve prospěch samozvaného starosty Vjačeslava Ponomarjova žádné zprávy. Správa Doněcké oblasti v pondělí uvedla, že rebelové ji zadržovali spolu s dalšími lidmi, mimo jiné s novinářkou Irmou Kratovou, která provozovala zpravodajský server Prychovana pravda (Skrytá pravda).

Dnes ale ministerstvo vnitra oznámilo, že Štepová byla zadržena. Čelí podezření, že svými činy jednala proti územní celistvosti země. Podle ministerstva není vyloučeno, že pomáhala „ozbrojencům a teroristickým skupinám“. Kyjev proruské separatisty oficiálně nazývá teroristy a vojenské tažení označuje za protiteroristickou operaci.

Štepová se na počátku krize několikrát veřejně vyslovila pro zachování jednotné Ukrajiny. Když separatisté začali přebírat kontrolu nad Slavjanskem, podpořila proruské demonstranty žádající referendum.

FT: Putin mění taktiku a k dění na Ukrajině se nevyjadřuje