Do Švédska zřejmě poprvé připluli migranti na člunech

Ilustrační foto migrantů na lodi

Ilustrační foto migrantů na lodi Zdroj: ctk/AP

Švédsko zaznamenalo první případ, kdy se migranti pokusili vyhnout obnoveným hraničním kontrolám a připluli přes moře na nafukovacím člunu. O plavbě, která se uskutečnila minulý týden a která skončila v jihošvédském Skillinge, nyní informují švédská média. Na palubě malého člunu bylo pět lidí, pozornosti úřadů ale neunikli.

„Když jsem odplouval, míjel jsem gumový člun, který připlouval do přístavu. Nejdříve jsem si myslel, že byli na treskách, to je ale v tomto ročním období neobvyklé,“ řekl televizní stanici SVT místní rybář Tommy Persson.

Úřady předpokládají, že to byl ojedinělý případ, protože dosud nebyly zaznamenány žádné podobné pokusy do Švédska připlout. Někteří ale pochybují, že na člunu, který běženci použili, je možné Baltské moře překonat. Spekulují proto, že člun byl na vodu vypuštěn z paluby nějaké větší lodě.

Švédsko, které dosud zastávalo vstřícnou přistěhovaleckou politiku, letos přijalo zhruba 145 tisíc žadatelů o azyl. V posledních týdnech ale Stockholm hlásí, že již není schopen se o nové běžence postarat. Počátkem listopadu země zavedla hraniční kontroly a migranty, kteří nechtějí ve Švédsku požádat o azyl, vrací zpět.

Premiér Stefan Löfven na konci listopadu oznámil, že situace je neudržitelná a že Švédsko je nuceno zpřísnit azylová pravidla, aby příliv běženců omezilo.

Petr Robejšek: Někteří uprchlíci k nám přicházejí škodit