Do Sýrie dorazil první humanitární konvoj OSN

Homs, Sýrie

Homs, Sýrie Zdroj: CC BY 2.0: FreedomHouse via Flickr

Hranici mezi Tureckem a Sýrií překročil první humanitární konvoj OSN vezoucí pomoc obyvatelům válkou zmítané oblasti. Stalo se tak bez souhlasu syrské vlády, nicméně pár dní poté, co Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci, která povoluje přímou pomoc syrským rebelům, uvedla agentura Reuters.

„Konvoj devíti nákladních aut vstoupil dnes do Sýrie přes turecký přechod Báb as-Salám a vezl jídlo, přikrývky, přípravky na čištění vody a další hygienické prostředky,“ uvedla ve čtvrtek v podvečer SELČ Amanda Pittová z Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA).

Podle schválené rezoluce mohou humanitární pracovníci využívat k převozu pomoci čtyři hraniční přechody, dva z Turecka a po jednom z Iráku a Jordánska. Potraviny a lékařský materiál by se tak měl dostat až k třem milionům lidí, především v obležených oblastech. Dosud údajně 90 procent veškeré pomoci končilo na území ovládaném vládou.

Syrská ústřední vláda minulý měsíc pohrozila, že bude neschválené humanitární dodávky do oblastí povstalců považovat za útok na svou územní celistvost a nezávislost. Pro schválení rezoluce vypracované Austrálií, Lucemburskem a Jordánskem hlasovaly i Rusko a Čína. Podle agentury Reuters tehdy souhlasily s jejím textem výměnou za slib, že na Sýrii nebudou prozatím uvaleny žádné další sankce.