Do záchranných opatření v Řecku se zapojí i soukromí vlastníci dluhopisů

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: Kolaz E15

Řecko bude patrně potřebovat více peněz, než se předpokládalo. Do dění kolem řecké krize se tak buď budou muset zapojit i vládní či soukromí vlastníci dluhopisů, řekl řecký zástupce Mezinárodního měnového fondu. Informovala o tom agentura Reuters.

Soukromí vlastníci dluhopisů byli požádáni, aby se záchranných opatření zúčastnili jako součást takzvaného „Zapojení soukromého sektoru“. V jeho rámci souhlasili se ztrátou 21 procent ve prospěch Řecka. Panagiotis Roumeliotis, řecký zástupce Mezinárodního měnového fondu (MMF), se však domnívá, že finanční potřeby Řecka budou mnohem vyšší.

„Finanční potřeby budou patrně větší, než se očekávalo. Hlavně z důvodu větší řecké recese a výsledků zapojení soukromého sektoru,“ řekl Roumeliotis s tím, že tento nedostatek financí se bude muset řešit buď zvýšením úvěru, jenž činí 109 miliard eur nebo prostřednictvím restrukturalizace soukromého dluhu.

MMF spíše podporuje druhou možnost. Hlubší restrukturalizace dluhu v Řecku by mohly zahrnovat větší sestřih na zemi dluhopisy nebo prodloužení jeho splatnosti, dodal.

Představitelé Evropské unie (EU) se v červnu dohodli poskytnout Řecku druhý záchranný balíček za více než 109 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu korun). Zemi má pomoci splácet dluhy až do roku 2020.