Dohoda o sjednocení Kypru bude do konce roku, doufá Turecko

Pobřeží Kypru.

Pobřeží Kypru. Zdroj: Jaroslav Matejka

Do konce tohoto roku bude dosaženo dohody o podmínkách pro znovusjednocení Kypru, aby se již počátkem roku 2012 mohlo v zemi konat referendum. Doufá v to turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu, který navštívil turecký sever rozděleného ostrova.

„Doufáme, že nalezneme řešení pro kyperský problém do konce roku, a že v prvních měsících příštího roku se uskuteční referendum, aby se potom mohl Kypr ujmout předsednictví Evropské unie jako nový stát, který zastupuje celý ostrov,“ řekl Davutoglu na společné tiskové konferenci s prezidentem mezinárodně neuznávané Severokyperské republiky Dervişem Erogluem.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek řekl, že do října očekává dohodu kyperských Řeků a Turků o klíčových otázkách týkajících se budoucnosti ostrova, jenž je rozdělen už od roku 1974.

Pan Ki-mun dodal, že prezident (řecké) Kyperské republiky Demetris Christofias a Eroglu se dohodli, že zahájí intenzivní jednání o hlavních bodech kyperského problému. To by podle něho mělo připravit půdu pro mezinárodní konferenci, na níž by byla vypracována konečná dohoda.

Kypr se rozdělil v roce 1974, kdy se řečtí nacionalisté pomocí státního převratu pokusili o připojení ostrova k Řecku. Turecko pod záminkou ochrany turecké menšiny vyslalo na Kypr armádu, která obsadila severní třetinu území. V roce 1983 tam byla vyhlášena Severokyperská turecká republika, kterou kromě Turecka nikdo neuznává. Dosavadní pokusy o opětovné sjednocení země neuspěly.