Dohoda s EU je jen kus papíru, prohlásil šéf britských euroskeptiků

Nigel Farage

Nigel Farage Zdroj: ctk

Dohodu o reformě vztahů Británie se zbytkem Evropské unie, přijatou v noci na dnešek účastníky summitu EU v Bruselu, britské euroskeptiky očividně nenadchla. Důrazně ji odmítl předseda protievropské strany UKIP Nigel Farage, který prohlásil, že dohoda „nemá ani cenu papíru, na němž je sepsaná“.

Britská média mimo jiné připomínají, že proti premiérovi Davidu Cameronovi a jeho úsilí o dohodu s EU jsou přinejmenším čtyři ministři a hodlají před zamýšleným referendem voliče nabádat, aby hlasovali pro odchod z unie. Je mezi nimi i ministr spravedlnosti Michael Gove, bývalý blízký spolupracovník ministerského předsedy. Pro takzvaný brexit (vystoupení Británie z EU) je také přinejmenším pětina poslanců Cameronovy Konzervativní strany.

Kritický k úsilí předsedy vlády je také vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Vyjednávání v Bruselu označil za pouhý „teatrální vedlejší program… s cílem uklidnit (Cameronovy) odpůrce v Konzervativní straně“. Nicméně se vyslovil pro setrvání v Evropské unii.

O dohodě dosažené v Bruselu bude Cameron informovat své ministry na dnešní mimořádné schůzi, kterou svolal na 11:00 SEČ. Předpokládá se, že by při tomto zasedání kabinetu mohl být také oznámen termín referenda. Nejvíce se tipuje, že Britové půjdou hlasovat 23. června. Výsledek hlasování je nejistý.

**