Dohodu o Íránu svět většinou vítá, Izrael ji odmítnul

Ve švýcarském Lausanne byla uzavřena rámcová dohoda o íránském jaderném programu. Izrael v ní vidí ohrožení své existence. (3. dubna 2015)

Ve švýcarském Lausanne byla uzavřena rámcová dohoda o íránském jaderném programu. Izrael v ní vidí ohrožení své existence. (3. dubna 2015) Zdroj: CTK

Předběžné ujednání, které má posloužit k dosažení konečné dohody o íránském jaderném programu, nejvíc kritizuje Izrael. Dospělo se k němu při intenzivních jednáních, která skončila ve Švýcarsku ve čtvrtek. Íránci předběžnou dohodu bouřlivě slavili, ale tamní konzervativci ji považují za neúspěch. Německo a Francie, tedy účastníci jednání, varují před předčasnými oslavami. Česká republika dohodu uvítala a ocenila nasazení vyjednávačů. Na dojednání konečného textu zbývají tři měsíce.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ještě v noci telefonoval americkému prezidentovi Barackovi Obamovi a řekl mu, že dohodu z Lausanne považuje za ohrožení pro svou zem, protože Íránu nebrání pokračovat ve vývoji atomové bomby. Obama ale dohodu označil za výrazný posun k trvalému řešení, které Íránu zablokuje cesty k jaderné zbrani.

Netanjahu na odpoledne sezval bezpečnostní kabinet, i když dnes v Izraeli začíná významný svátek Pesach. Členové kabinetu se shodli, že je pro ně dohoda nepřijatelná. Netanjahu v pozdějším prohlášení sdělil, že Izrael bude prosazovat lepší dohodu. Její součástí prý musí být uznání Izraele ze strany Íránu.

Čtěte také:Dohoda s Íránem je nebezpečná, Teherán chce stále atomovou bombu, tvrdí Izrael

Nejdřív si dohodu prostudujte, vyzval Izrael německý ministr

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier doporučil Izraeli, aby si nejdříve text dobře prostudoval. Řekl, že smyslem je zlepšit bezpečnost Blízkého východu, a nikoli naopak, jak tvrdí Izrael. Na oslavy je ale i podle Steinmeiera brzo.

Podobně Francie čtvrteční dohodu považuje za „důležitý, ale jenom předběžný“ krok. „Skončí to až v červnu,“ prohlásil její ministr zahraničí Laurent Fabius v rozhlase. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov si myslí, že šance na konečnou dohodu je nyní velká.

Íránský prezident Hasan Rúhání označil ujednání za „historickou dohodu“. Mocnosti podle něj uznaly, že Teherán má právo na svém území obohacovat uran a že nejde o hrozbu pro okolní země ani celý svět. Jak uvedl, jestliže ostatní strany splní své sliby i Teherán své sliby dodrží a bude moci být dosaženo konečné dohody. „Írán může spolupracovat se světem, nemusí s ním bojovat nebo se mu vzdávat,“ dodal Rúhání, díky němuž se v roce 2013 změnil vyjednávací tým a Írán začal poprvé po letech rozhovorů jevit ochotu k ústupkům.

Dohoda o jaderném programu vyvolala v Íránu vlnu nadšení. Ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf (uprostřed) v obležení příznivců.Dohoda o jaderném programu vyvolala v Íránu vlnu nadšení. Ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf (uprostřed) v obležení příznivců. | CTKDohoda o jaderném programu vyvolala v Íránu vlnu nadšení. Ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf (uprostřed) byl po příjezdu domů v obležení příznivců.

Konzervativci v Íránu dohodou zkritizovali

V Íránu dohodu ale zkritizovali tamní konzervativci. Poradce íránského duchovního vůdce Hosejn Šaríatmadarí prohlásil, že Írán v Lausanne vyměnil „dobře připraveného závodního koně za chromou herku“. Konzervativní analytik Mahdí Mohammad komentoval zejména bod týkající se podzemního zařízení Fordo. „Pro Fordo je to katastrofa,“ řekl. Návrh předpokládá ukončení obohacování uranu v tomto zařízení a jeho přebudování na výzkumné pracoviště.

České ministerstvo zahraničí ocenilo úsilí vyjednávačů a to, že „vytváří téměř ideální podmínky pro uzavření finální závazné dohody do konce června“. Podle ministerstva dohoda zvýší regionální stabilitu a zamezí závodům v jaderném zbrojení.

Šest světovým mocností se ve čtvrtek s Íránem shodlo na bodech budoucí dohody, která má Íránu umožnit zbavit se sankcí za to, že přistoupí na omezení, jež zpomalí jeho jaderný program. Írán klade důraz především na okamžité zrušení sankcí. Podle dojednaných bodů má být ale jejich rušení postupné a vázané na plnění dohody.