Dokáže Řecko hlídat hranice? Země EU tlačí na komisi

zasedání ministrů vnitra EU

zasedání ministrů vnitra EU Zdroj: ctk

Ministři vnitra zemí EU požádali Evropskou komisi o zhodnocení, zda Řecko nemá závažné nedostatky při ochraně své vnější hranice. Po jednání v Amsterodamu to uvedl Klaas Dijkhoff, ministr pro migraci Nizozemska, tedy nynější předsednické země unie. Pokud evropská exekutiva dojde k závěru, že v Řecku podobné nedostatky skutečně jsou, půjde o první krok až ke dvouletému prodloužení kontrol na některých vnitřních hranicích schengenského prostoru.

„Členské státy vyzvaly komisi, aby připravila právní a praktický základ pro pokračovaní dočasných pohraničních opatření,“ řekl Dijkhoff novinářům. Na závěrečné tiskové konferenci po dnešním neformálním jednání ministrů vnitra připomněl, že hraniční kontroly, které kvůli migrační krizi už zavedlo šest zemí včetně Německa, mohou nyní trvat jen půl roku. „Nevídaný příliv“ žadatelů o azyl však zatím podle ministra nepolevil.

Evropská komise nyní bude muset předložit příslušné hodnocení. Pokud v něm dojde k závěru, že Řecko skutečně s ochranou části vnější hranice schengenského prostoru problém má, nabídne Aténám možnosti, jak situaci zlepšit. Řecko pak bude mít tři měsíce na nápravu a teprve pokud neuspěje, může komise navrhnout členským zemím, aby o půl roku dočasná opatření na určitých hranicích prodloužily či někde na půl roku zahájily kontroly nové.

Členské státy vyzvaly komisi, aby připravila právní a praktický základ pro pokračovaní dočasných pohraničních opatření

Takové prodloužení pak může být třikrát opakováno, celková délka trvání hraničních kontrol na vnitřních schengenských hranicích by se tak mohla protáhnout na dva roky. Nynější kontroly na hranicích například v německém případě končí v polovině května. Komise by tedy své první hodnocení řecké situace měla podle informovaného činitele předložit nejpozději v polovině února. Stejný představitel evropské exekutivy uvedl, že komise už od konce loňského roku své hodnocení fungování schengenských pravidel v Řecku připravuje.

Eurokomisař pro vnitro Dmitris Avramopulos zdůraznil, že cílem komise je obnovit fungování schengenského prostoru. K tomu je podle něj třeba například skutečné spuštění hotspotů k registraci migrantů v Řecku a Itálii. Komisař přitom míní, že se tak stane do čtyř či pěti týdnů.

Nizozemský ministr poznamenal, že žádost komisi, jež směřuje k možnosti prodloužit kontroly na vnitřních hranicích až na dva roky, je snahou mít právní základ pro nouzový scénář, který by měl být využíván co nejkratší dobou. „Podobné nouzové kroky nelze chápat jako náhradu skutečného řešení,“ dodal Dijkhoff.