Doněck i Luhansk dál odmítají jakýkoli politický svazek s Kyjevem

V Doněcku strhávali ukrajinské vlajky

V Doněcku strhávali ukrajinské vlajky Zdroj: CTK

Východoukrajinský Donbas je připraven spolupracovat s Kyjevem v oblasti hospodářství a částečně i bezpečnosti, žádný politický svazek ale není možný. V ruské televizi to prohlásil první vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin. Podle jeho kolegů ze sousedního povstaleckého Luhansku Kyjev vyhlášením zvláštního statusu pro Donbas již samostatnost tohoto regionu fakticky uznal.

„O žádné federaci nemůže být řeč,“ řekl v ruské televizi Purgin. „Jsou možné ekonomické vztahy, částečně i spolupráce v bezpečnostních otázkách. Politický svazek se nepředpokládá,“ konstatoval. Toto stanovisko podle něj sdílí drtivá většina obyvatel Donbasu.

„Lidé se na květnovém referendu vyslovili pro samostatnost lidových republik a v ozbrojeném konfliktu s ukrajinskou armádou ztratili 4000 spoluobčanů. Návrat pod správu Kyjeva je nepředstavitelný,“ zdůraznil doněcký vicepremiér.

Kyjev prý nezávislost Donbasu uznal

Pevný kurz na samostatnost potvrdil i šéf sousední „Luhanské lidové republiky“ Igor Plotnickij. Na tiskové konferenci v Luhansku řekl, že Kyjev už fakticky nezávislost vzbouřeneckých donbaských regionů uznal. „Ať řeknou normální lidskou řečí, že nás uznávají. Nemusejí se přece schovávat za nějakým zvláštním statusem. Pokud nám dávají zákony, které jinde na Ukrajině neplatí, pak to znamená faktické uznání,“ řekl Plotnickij.

Ukrajinský parlament v polovině září schválil zákon o zvláštním správním režimu povstaleckých oblastí, který kromě amnestie pro separatisty počítá s uspořádáním komunálních voleb a místní samosprávě dává poměrně rozsáhlé pravomoci. Povstalci v Luhanské a Doněcké oblasti přesto s vypsáním prosincových voleb podle kyjevského scénáře nesouhlasí a chtějí své vlastní volby uspořádat už v listopadu.