Doněck se údajně vzdal plánu na spojení s Ruskem. Luhansk váhá

Proruští ozbrojenci v Doněcku na východě Ukrajiny

Proruští ozbrojenci v Doněcku na východě Ukrajiny

Vedení samozvané Doněcké lidové republiky upustilo od plánu uspořádat v oblasti druhé referendum, které mělo podle původních záměrů rozhodnout o připojení "samostatné republiky" k Rusku. Plánu, který měl kopírovat březnový scénář krymské anexe, se vedení separatistů podle ukrajinských médií vzdalo. V Luhansku ale radikálové podobné referendum nevylučují.

„Žádné hlasovací lístky se netisknou, nechystá se referendum o připojení k Rusku ani o spojení Doněcké a Luhanské oblasti,“ napsala ukrajinská agentura URA-inform s odvoláním na zdroje z doněcké volební komise. Podle původních plánů chtěli separatisté v obou vzpurných oblastech po referendech z minulé neděle uspořádat další hlasování 18. května. Občané se měli vyslovit k návrhu na připojení k Rusku. „Příští víkend se nic podobného konat nebude,“ uvedl zdroj ukrajinské agentury.

Vedoucí představitelé luhanských separatistů se na svém stanovisku dosud nedohodli, vyplývá ze zprávy agentury RIA Novosti. „Referendum o připojení k Rusku není v Luhanské oblasti vyloučeno,“ řekl dnes v Luhansku novinářům mluvčí „Jihovýchodní armády“ Vasilij Nikitin. „K těm nejdůležitějším otázkám se musí vyslovit lid Luhanské lidové republiky. Pokud rozhodnutí (o připojení k Rusku) padne, pak bude vůle lidu naplněna,“ řekl Nikitin.

Luhansk bude ignorovat prezidentské volby

Vedení separatistů v Luhanské oblasti dnes zároveň potvrdilo, že první kolo prezidentských voleb ohlášené na 25. květen bude ignorovat. Bojkot voleb už dříve ohlásili proruští radikálové v Doněcké oblasti.

O důvodech zrušení následného referenda v Doněcké oblasti není nic známo. Separatisté měli podle ukrajinských médií původně v úmyslu v prvním kroku vyhlásit samostatnost svých „lidových republik“, ve druhém se pak mělo uskutečnit spojení s Ruskem. Právě takový postup zvolili vůdci proruských organizací na Krymu, který v březnu Moskva vyhlásila ze součást svého státního území.

Kreml se ale podle dostupných informací zatím k žádnému podobnému kroku ve vztahu ke dvěma výchoukrajinským oblastem nemá. Tisková služba ruského prezidenta dnes sice vyjádřila respekt vůči vůli východoukrajinských voličů, výslovného uznání referenda se ale prozatím zdržela.

Podle agentury AP ruské prohlášení signalizuje, že Moskva nemá v úmyslu východ Ukrajiny anektovat, jak se to v březnu stalo v případě Krymu. Zda referendum povede k odtržení Doněcké a Luhanské oblasti od Ukrajiny, zůstává nicméně podle AP dál nejasné.