Doněcké doly jsou prý bez proudu, pod zemí uvízly stovky horníků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: newworldresources.eu

Důlní provozy v Donbasu po ostřelování ukrajinskou armádou zůstaly bez proudu a pod zemí uvízlo bezmála tisíc horníků. Uvedl to povstalecký mluvčí Eduard Basurin. Záchranné čety podle něj postupně horníky dostávají na povrch, evakuováno z dolů bylo už nejméně 300 lidí.

Podle tvrzení vzbouřenců, které nelze nezávisle ověřit, bylo pod zemí kvůli elektrickým výpadkům uvězněno 576 horníků z dolu Zasjaďko v Doněcku. Podobný incident se podle Basurina stal v doněckých šachtách Abakumova a Skočinského, kde zůstalo pod zemí dalších 379 lidí.

Ostřelování údajně poškodilo i potrubí, které zásobuje vodou tři doněcké obvody.

Doněck je prý pod silným útokem. Podle Kyjeva nikoliv

Doněck se dnes podle povstalecké agentury DAN stal terčem silných útoků ukrajinské armády. Zničeno prý bylo několik obytných domů, ostřelování si vyžádalo i oběti na životech. Ve městě je údajně zničeno 37 transformačních stanic a dvě teplárny.

Ukrajinská média ani zdroje z ukrajinské armády ostřelování Doněcku nepotvrzují. Podle Kyjeva se dnes boje spíše soustřeďují do okolí obce Marjinka, která leží asi 30 kilometrů západně od Doněcku. Ukrajinský generální štáb tam podle agentury Unian vydal příkaz povolat z týlu dělostřelectvo, jehož nasazení minské mírové dohody zakazují.