Doplácíme na celou zem, nechte nám naše daně, žádají Katalánci

Barcelona, Španělsko

Barcelona, Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Hospodářské problémy Španělska ohrožují jeho územní celistvost. Nejvýrazněji se to projevilo vysokým počtem účastníků každoročního pochodu za nezávislost Katalánska. V Barceloně se ho v úterý zúčastnily až dva miliony lidí, tedy více než čtvrtina populace regionu. V uplynulých letech se do něj přitom zapojovaly jen desítky tisíc separatistů.

Mnoho Katalánců je však nyní přesvědčeno o tom, že hospodářské problémy Španělska táhnou jejich bohatou oblast dolů. Když region nedávno požádal centrální vládu o pomoc při splácení dluhů, podotkl, že chce pouze zpátky část svých peněz.
Katalánci totiž tvrdí, že Madridu každý rok posílají až o šestnáct miliard eur více, než kolik z centra dostávají na financování služeb a veřejných projektů. Ekonomové hovoří spíše o dvanácti miliardách. Samospráva každopádně po Madridu žádá větší kontrolu nad výběrem daní a správou výnosů. „Pokud nedosáhneme dohody ohledně financí, cesta ke svobodě Katalánska je otevřená,“ prohlásil šéf místní vlády Artur Mas.

Z posledních průzkumů vyplývá, že by se v referendu pro nezávislost poprvé vyslovila většina lidí. Ještě v roce 2010 přitom v podobném šetření osamostatnění požadovala jen čtvrtina tázaných.

Někteří komentátoři však varují, že spousta Katalánců příliš optimisticky spoléhá na větší samostatnost či nezávislost jako na všelék. A premiér Mariano Rajoy samosprávě vzkázal, že vzhledem k současným problémům není na spory vhodný okamžik.