Drakonický protipotratový zákon v Irsku kritizuje OSN

Dublin, Irsko

Dublin, Irsko Zdroj: Pixabay.com

OSN dnes tvrdě odsoudila zákaz potratů v Irsku jako diskriminační, krutý a ponižující vůči ženám. Výbor pro lidská práva OSN se sídlem v Ženevě ve své zprávě uvedl, že přísný protipotratový zákon porušuje mezinárodní úmluvu OSN o občanských a politických právech. Vyzval proto Dublin ke změně zákona. Irská vláda se k tomu podle agentury AP zatím nevyjádřila.

Silně katolické Irsko má nejpřísnější zákon proti potratům ze všech 28 zemí Evropské unie. Umělé přerušení těhotenství umožňuje pouze v případě, že by pokračující těhotenství ohrozilo život ženy. To je ale podle expertů často těžké posoudit a irští lékaři ze strachu z postihu raději potraty umožňují jen výjimečně.

Zdravotní důvody při vývoji plodu, znásilnění a další možné důvody, na jejichž základě by mnohé ženy chtěly uměle potratit, zákon zcela zakazuje. Tisíce irských žen tak ročně odjíždějí a podstupují interrupci v zemích, kde je to povoleno.

Přečtěte si:

„Irská vláda nesmí strkat hlavu do písku a musí si uvědomit, že tuto otázku musí řešit,“ citovala agentura AP ředitele irské pobočky mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International Colma O'Gormana. Ten také připomněl, že průzkumy od roku 2013 ukázaly, že většina obyvatel Irska je pro povolení umělého přerušení těhotenství ženám, jejichž plod je nějak poškozen, nebo které přišly do jiného stavu při znásilnění či incestu.

Češky mají právo se po otěhotnění vždy samy svobodně rozhodnout, zda podstoupí potrat, nebo dítě donosí. Loni bylo v Česku uměle ukončeno téměř 21 tisíc těhotenství.