Dublin ohlásil další škrty a nové daně

Irsko - ilustrační foto

Irsko - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Irská vláda v rámci návrhu rozpočtu na příští rok oznámila další škrty a růst daní. Opatření by státní pokladně měla ušetřit 3,5 miliardy eur. Daně, zahrnující nový odvod z nemovitosti, mají přinést 1,25 miliardy. Zbytek obstarají úspory ve zdravotnictví, školství a na sociálních výdajích.

Kabinet v Dublinu od roku 2008 podobným způsobem získal už 25 miliard eur. Premiér Enda Kenny argumentuje, že nový balík zemi otevře cestu k ukončení programu pomoci od mezinárodních věřitelů v roce 2013.

„Všichni v této zemi vědí, že čelíme velmi složitým časům. Jdeme správným směrem. Tvrdá rozhodnutí jsou v zájmu všech lidí, protože naší ambicí je opět získat ekonomickou nezávislost, a sledovat, jak trojka odjíždí domů. A rozpočet je postaven na tomto základu,“ prohlásil předseda vlády během projevu v parlamentu.

Ministr financí Michael Noonan podotkl, že exportéři se vzpamatovávají, doma ale přetrvávají problémy. Nezaměstnanost zůstává poměrně vysoká a domácí poptávka stále klesá. Kvůli špatné situaci domácností se nejvíce debatuje o únosnosti daně z nemovitosti, jež se má rovnat 0,18 procenta z ceny reality. Očekává se, že jejich vlastníci zaplatí v průměru zhruba tři sta eur ročně. Na ostrově má přitom v současnosti každý šestý majitel bytu či domu problémy se splácením hypotéky.

Celkově jsou však v Irsku protesty proti úsporám mírné. „Tito lidé mohou být naštvaní, ale něco s tím dělají,“ řekla BBC o svých „klientech“ Trina O’Connorová, která v severním Dublinu vede pracovní klub pro spoluobčany postižené hospodářskými problémy. „To je myslím důvod, proč nevidíte vztek na ulicích. Lidé se snaží dostat zpátky do práce,“ míní.

Přístup Irů chválí i experti. „Jedním z důvodů stoupající důvěry mezinárodních investorů je, že vidí, jak jsou na rozdíl od jiných zemí na periferii obtížné rozpočtové úpravy akceptovány lidmi,“ řekl Reuters Brian Lenihan z univerzity v Galwayi.

Britové budou dále šetřit

Britský ministr financí George Osborne ve své podzimní zprávě oznámil, že úsporná opatření v zemi přetrvají přinejmenším do roku 2018 a ještě se prohloubí. „Cuknout teď by byla katastrofa,“ podotkl Osborne. Ekonomika království sice podle ministra začala ožívat, ale pomaleji, než se čekalo. Uvedl, že hrubý domácí produkt v příštím roce půjde nahoru jen o 1,2 procenta, ještě na jaře přitom předpovídal dvouprocentní růst. Státní dluh kvůli tomu začne klesat až ve fiskálním roce 2016/2017 namísto původně předpokládaného roku 2015/16.

Irsko prožívá ztracená léta hospodářské kocoviny