Dubnický kombinát měl velké plány, teď hrozí zánik

Slévárna , ilustrační foto

Slévárna , ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Ještě na podzim společnost Dubnický metalurgický kombinát (DMK) v Dubnici nad Váhom spouštěla novou výrobu a avizovala nábor stovek zaměstnanců. Oporou jí byl zahraniční kontrakt dohodnutý i za účasti několika vládních úřadů. Místo velkých zakázek je teď na pokraji krachu. Více než polovině zaměstnanců neposlala na účty výplaty za tři měsíce. Na vině je údajně neklidná situace na Ukrajině. Za velkými plány společnosti byl příslib byznysu s Východem.

DMK chtěl dodávat podvozky pro nákladní vozy ukrajinských a ruských železnic. Partnerem Slováků měly být ukrajinské i ruské státní společnosti. Podnik se třemi stovkami zaměstnanců chtěl postupně nabrat dalších pět set lidí.
Neuběhl však ani půlrok a vše je jinak. Již v březnu avizovalo více než sto zaměstnanců, že jim na účty nepřišly výplaty za leden a únor. Pro většinu pracovníků není práce. Očekávané měsíční zakázky na tisíc podvozků v hodnotě deset milionů eur chybí.

„Ze strany vedení společnosti zaznívaly jen sliby s termíny vyplacení, ale situace se nezlepšila. Sociální situace v rodinách je již neúnosná,“ řekla šéfka podnikových odborů Ľuba Backová.

Kvůli platům vstoupili zaměstnanci začátkem dubna do stávky. Ani ta ale situaci nezlepšila. Peníze chybí části zaměstnanců i za březen a počet dělníků bez peněz stále stoupá. Zaměstnanci podávají hromadné výpovědi a pro společnost to podle všeho znamená konec.

Sázka na nejistý byznys není jen chybou manažerů firmy, ale také ostudou státu. Na projektu a budování továrny se finančně i jinak podílely Slovenská agentura pro rozvoj investic a obchodu (SARIO), Eximbanka SR, ministerstvo hospodářství a velvyslanectví Slovenska v Rusku. Společně domluvily kontrakt s Krjukovským vagonostrojiteľným závodom v Kremenčugu, který je teď ukrajinskou stranou vypovězen. Podniku zároveň slovenský stát poskytl finanční záruky.