Duda bojuje o druhé kolo, Poláky straší eurem

Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda

Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda Zdroj: Radoslaw Czarnecki, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) má malou šanci na úspěch v květnových prezidentských volbách, její kandidát je však v kampani velmi aktivní. Andrzej Duda objíždí s „Dudabusem“ Polsko a zavítal i za krajánky do Londýna. Podařilo se mu tak mírně stáhnout náskok současné hlavy státu a favorita klání Bronisława Komorowského.

Pokud vůbec bude nutné po hlasování 10. května uspořádat druhé kolo, jsou aktéři duelu jasní. Z kombinace březnových průzkumů vyplývá, že Komorowski v březnu oproti únoru mírně propadl na 49 procent hlasů, zatímco Duda povyskočil na 29. Pár dní staré šetření prezidentovi blízkému vládní Občanské platformě připisuje jen 41 procent. Další kandidáti se pohybují maximálně na úrovni jednotek procent.

Prezidentské pravomoci jsou sice omezené, v kampani se přesto řeší důležité otázky jako tvorba pracovních míst a odchod Poláků do zahraničí, bezpečnost a přijetí eura. „Jestliže v mnoha částech Polska nenastane zotavení, mladá generace uteče a další se narodí v cizině,“ agituje dosud nepříliš známý europoslanec Duda, jenž může být pro méně konzervativní voliče přijatelnější než lídr PiS Jarosław Kaczyński.

Experti mu však vytýkají nedostatek zkušeností a absenci programu. Staví na kritice vlády, populismu a euroskepticismu. Nedávno na Slovensku provedl srovnávací nákup potravin. „Rozdíl v ceně je nezaměnitelný. To je výsledkem vstupu do eurozóny,“ ukázal novinářům vyšší účtenku od sousedů. Ve Varšavě otevřel Bronko-market, jenž má cenami v eurech naznačit, kam povede aktivita Komorowského a jeho spřízněnců. Na poli občanských práv se drží tradičních stanovisek PiS, je proti potratům a umělému oplodnění.

I Komorowski zdůrazňuje nutnost podpory rodin, venkovských oblastí a hlásá daňové úlevy pro inovativní firmy. Snaží se také odrazit soupeřovy útoky týkající se jednotné měny. Před pár dny vzkázal, že by se o záležitosti mohlo rozhodnout v referendu. „Je vyloučeno, že Polsko vstoupí do eurozóny bez společenského souhlasu a střízlivé analýzy o prospěšnosti tohoto kroku,“ slibuje prezident.

Poláci chtěli „Antikaczyńského“. Proto vyhrál Bronisław Komorowski