Důsledky konfliktu: Ukrajina čeká šestiprocentní propad ekonomiky

Vývoj růstu HDP Ukrainy

Vývoj růstu HDP Ukrainy Zdroj: tradingeconomics.com

Ukrajinská ekonomika by se letos měla propadnout o šest procent. Předpokládá to ukrajinský ministr financí Alexandr Šlapak. Příčinou výrazného propadu jsou podle něj boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou na východě země. V příštím roce by však ekonomika podle ministra mohla vykázat růst o dvě procenta, pokud se podaří parlamentu přijmout balík nových daňových zákonů.

„Pokles o šest procent bude ještě dobrým výsledkem, protože ekonomická situace se v souvislosti s boji na východní Ukrajině dramaticky zhoršila,“ řekl na vládním jednání Šlapak.

Ekonomická prognóza ministerstva financí je podobná předpovědi Mezinárodního Měnového Fondu (MMF), který čeká pokles o 6,5 procenta. Ukrajinská centrální banka je ještě pesimističtější, když očekává dokonce desetiprocentní propad HDP.

Vývoj ukrajinské ekonomiky za posledních 5 let:

Vývoj růstu HDP UkrainyVývoj růstu HDP Ukrainy | tradingeconomics.com

Šlapak ale zároveň věří, že ekonomika v příštím roce bude opět růst, a to o dvě procenta. Důvodem pozitivního výhledu je balíček nových daňových opatření, která by měl ukrajinský parlament schválit ještě tento týden.

Pozitivní výhled

Premiér Arsenij Jaceňjuk prohlásil, že nový daňový balíček změní výši a způsob výpočtu daně z příjmu, podnikatelské daně a sociálních poplatků. „To je náš jasný požadavek – sociální, fiskální a veřejný sektor musí projít reformami. Na daňovém balíčku jsme pracovali tři měsíce. Naše reformy představují malý, ale správný krok,“ dodal Jaceňjuk.

MMF koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů, tedy 362 miliard korun, který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Tento měsíc však fond varoval, že v případě, že válka na průmyslovém východě země bude pokračovat i v příštím roce a Rusko nadále nebude zemi dodávat plyn, bude Kyjev potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů.