Dvě ze čtyř sexuálních obvinění proti Assangeovi budou promlčena

Julian Assange

Julian Assange Zdroj: ctk

Ve čtvrtek budou promlčeny dva ze čtyř sexuálních deliktů, ze kterých je ve Švédsku obviněn zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. S odvoláním na švédskou prokuraturu o tom informovala agentura DPA. Další čin bude promlčen za týden, poslední pak v roce 2020. Assange obvinění ze znásilnění dvou žen v roce 2010 odmítá a obvinění považuje za záminku, aby mohl být ze Švédska vydán do USA.

První z obvinění se týká sexuálního obtěžování, druhé pak nátlaku. Další obvinění ze sexuálního obtěžování bude muset být odloženo za týden v úterý, na vyřešení údajného znásilnění mají švédští vyšetřovatelé čas do roku 2020.

Australan Assange opakovaně odmítá vydání do Švédska, aby se zde zodpovídal z údajného znásilnění dvou žen. Tvrdí, že by mohl být vydán do Spojených států, které ho viní z vyzrazení utajovaných informací. Z obav, že by ho Británie mohla předat do Stockholmu, se před třemi lety uchýlil na ekvádorskou ambasádu v Londýně.

Server WikiLeaks založil Assange v roce 2006. Od té doby portál zveřejnil statisíce utajovaných vojenských zpráv a diplomatických depeší. V uplynulých měsících WikiLeaks publikoval nové materiály, z nichž mimo jiné vyplynulo, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sledovala vedle německých politiků také poslední tři francouzské prezidenty včetně toho současného, Françoise Hollandea.