Ebola ničí hospodářství postižených zemí

Boj proti ebole v Sierra Leone

Boj proti ebole v Sierra Leone Zdroj: ctk/ap

Epidemie eboly bude mít na hospodářství západoafrických zemí větší dopad, než se předpokládalo. Světová banka snížila odhady pro růst HDP v Libérii, Sieře Leoně a Guineji. Důvodem je úprk investorů, zastavení stavebních projektů a pokles zemědělské produkce v souvislosti s nemocí, která už zabila šest tisíc lidí.

Banka předpokládá, že HDP Libérie by měl vzrůst o 2,2 procenta letos a o tři příští rok. Pro letošek se přitom předpokládal až šestiprocentní růst. Ekonomika Sierry Leone měla letos růst o 11 procent, nyní se odhadují čtyři a v dalším roce zemi zřejmě čeká dvouprocentní pokles. Guinea letos nejspíš zažije slabý růst a pak lehký propad.

Růst HDP Libérie

Instituce tvrdí, že ebola může způsobit až třicetimiliardové škody (v dolarech), pokud bude v postižených zemích přetrvávat nebo se rozšíří dál, třeba do Mali. „S tím, jak urychlujeme okamžitou zdravotnickou reakci, musí mezinárodní společenství učinit také vše pro to, aby zasaženým zemím pomohlo vrátit se na cestu hospodářské obnovy,“ zdůraznil v prohlášení šéf instituce Jim Yong Kim.

Růst HDP Sierry Leone

Experti už delší dobu varují, že ebolu v postiženém regionu může následovat hladomor, který by si mohl vyžádat ještě více obětí. Epidemie ohrožuje žně, mnoho zemědělců totiž odešlo ze svých hospodářství. Podle ministerstva zemědělství v Sieře Leone jen v této zemi opustilo svá pole 40 procent farmářů. Místní i regionální obchody jsou kvůli karanténě a uzavírce hranic narušeny a ceny potravin rostou.

Růst HDP Guinei